Säfstaholms slott har länge varit i behov av renovering och 2017 togs beslut om att slottet ska renoveras. Då trodde man att slottet skulle kunna öppnas upp igen för allmänheten redan året efter, men olika faktorer fördröjde arbetet. Nu har dock arbetet tagit fart och invigning av slottet är satt till år 2020. Slottet kommer få ny ventilation, det kommer byggas ett nytt restaurangkök och ytskikten inomhus kommer att ses över. Några av rummen kommer återskapas så som de såg ut under 1800-talet då greve Gustaf Trolle-Bonde bodde här.
Säfstaholms slott, september 2020
Fredag 18 september bjöd Säfstaholms slott äntligen in till invigningsceremoni med bubbel, bandklippning och rundvisning med tidstypisk underhållning av Widén-Strand-Poppe.
Säfstaholms slott, april 2020
Efter en längre tids renovering har sista hantverkaren lämnat Säfstaholms slott. Torsdag den 23 april klockan 10.00 återlämnades nyckeln till slottet symboliskt från Vingåkers kommunfastigheter till Vingåkers kommun och kultur- och fritidsnämndens ordförande Caisa Sävheden Larsson.
– För cirka 1,5 år sedan stängdes slottet för renovering, att nu äntligen få tillgång igen känns oerhört skönt, säger Caisa Sävheden Larsson.
Med ny ventilation, nya stammar och eldragningar samt nymålade rum är slottet snart redo att ta emot besökare igen. Innan portarna kan öppnas ska alla möbler på plats och en ny utställning förberedas. Utifrån rådande läge och om allt går som planerat hoppas kultursamordnare Ulrika di Martini Brakel att kunna hälsa alla välkomna till en stor invigning i början av hösten.
Entrén tar form
Planerna för slottets entré i full gång. I början av maj var arkitekten Stefan Askhage med inredningsarkitekt på besök. Han har fått i uppdrag att rita slottets entré och museibutik.
Arkitekten visade upp ett stilfullt och enkelt förslag som harmonierar med resten av slottsinteriören. Förslaget går i en neutral färgsättning med basfärger i grått och eknyanser med detaljer i vinrött och mässing. Bland annat använder han det marmorbord som tidigare används som disk i entrén.
Klicka på bilderna för att maximera.
– Det är roligt att han har lyft fram genuina detaljer, säger Johan Tranquist, upplevelsechef. Skivan till bordet är tillverkad i Gropptorpsmarmor och benen är gjorda i ek som återfinns i Vingåkers vapen, så den knyter an både till traktens och slottets historia.
Efter det första mötet tar arkitekten med sig arbetsgruppens idéer och synpunkter och jobbar vidare med förslaget till entrén.
Marknadsundersökning
Under våren har det gått att delta i enkätundersökningen Tyck till om Säfstaholms slott. Enkäten syftade till att få in synpunkter och förslag kring slottet från framför allt kommuninvånarna. 80 personer har deltagit i enkätundersökningen och en sammanställning av svaren har gjorts.
– Vi vill tacka alla som deltog. Det är värdefullt för oss att få veta vad folk funderar över och vilka idéer de har kring slottet, säger Ulrika di Martini Brakel. Vi märkte bland annat av en oro över att slottet ska kommersialiseras eller att renoveringen på något sätt ska innebära att den historiska miljön förstörs. Jag vill bara lugna alla oroliga och säga att vi tvärtom kommer att lyfta fram både slottets och Vingåkers historia mer än vad som gjorts tidigare. Slottet kommer att renoveras, men med försiktig hand, säger hon.
Det uttrycktes även en oro för att de planerade verkstäderna på slottets tredje våning kommer konkurrera med redan befintliga studieförbund och föreningar i kommunen. Men inte heller här behöver man oroa sig menar Ulrika.
– Tanken är ju att verkstäderna ska kunna användas av just dessa studieförbund och föreningar, säger Ulrika. Lokalerna blir en tillgång och vi hoppas kunna utforma dem efter de önskemål som framkommit av bland annat enkätundersökningen.
Restaureringen av takmålningarna fortsätter
Först ut av hantverkarna är Gabor Pasztor, konservator som har fått i uppdrag att restaurera slottets takmålningar. Förra året fick slottet 500 000 kronor av länsstyrelsen för att restaurera takmålningarna och i år har de beviljat slottet ytterligare 500 000 kronor för fortsatta restaureringsarbeten.
– Det är fantastiskt glädjande, säger Johan Tranquist, upplevelsechef i Vingåkers kommun.
Säfstaholms slott, april 2019
Renoveringen är igång!