Levande kulturhistoria

Thorslundkagge

Tunnbinderiet Thorslundkagge erbjuder unika upplevelser i konsten att binda tunnor och förädla drycker. Erbjuder guidade turer genom produktionen och Ekliggarnas sal samt dryckesprovningar.

Upptäck Thorslundkagge

Vingåkers Folkets Park

Folkpark med go i! Här hålls bland annat krogshower, musikteatrar, konserter, danskvällar och föreningsaktiviteter.

Upptäck Vingåkers Folkets Park

Vingåkers biograf

En av Sveriges allra äldsta biografer, men med ny digital teknik. Ger föreställningar höst och vår.

Upptäck Vingåkers biograf

Minnen från en svunnen tid

Industriellt världsarv - Kalkbrottet i Forsby

Utsiktsplatsen över Forsby kalkbrott är minnesvärd. Här bröts hundratusentals ton kalk innan linbanan som fraktade den brutna kalken från brottet till Köping revs 2013. Transportkorgarna finns kvar, numera som levande konstverk.

Upptäck Kalkbrottsutsikten

Fataburen

En av få bevarade i landet. Den finns dokumenterad redan på 1600-talet, men byggåret är okänt. Fataburar byggdes förr som ett slags förrådsutrymme på större gårdar och vår står vackert omgärdad av ekhagar vid Högsjö herrgård.

Läs mer om fataburar

Lilla Sjögetorps slottsruin

I slutet av 1800-talet uppförde Märta von Aken Lilla Sjögetorps slott vid Högsjöns strand. Hon levde ett avskilt liv och efter hennes död 1935 förföll slottet. Senare brändes det i hemlighet ned av släktingarna och ruinen av slottet finns idag att beskåda.

Läs mer om Lilla Sjögetorp slott

Stadsvandra i Vingåker

Vingåker var en av de första platser i Sverige där textilindustrin växte fram. Följ de röda skyltarna som berättar ortens historia om kläder, kropp och konfektion.

Upptäck Vingåkers konfektionshistoria

Lyssna till Vingåkers historia

Vad sägs om bankrån, juvelstölder, en rikskänd bilhandlare och en världskänd bonde? Vingåkersbygden har mycket spännande att erbjuda… Du hittar historierna i Storyspot. Ladda hem appen eller lyssna där poddar finns.

Upptäck Vingåkersbygdens berättelser

Vingåkersrummen på Säfstaholms slott

I Vingåkersrummen på Säfstaholms slott får du ta del av livet bakom kulisserna på slottet. Vilka var Vingåkersborna som jobbade här och hur såg livet ut? Upplev även "Gustaf Trolle-Bondes slott" genom ett besök i den tidsenligt möblerade Salongen och Spegelförmaket.

Upptäck Vingåkersrummen

Museum i Vingåkersbygden

Lindberga Nostalgimuseum

Nostalgimuseum i vackra Österåker med lite av varje från 1930, -40 & -50 talet samt en hel del traktorer. Även caféverksamhet.

Upptäck Lindberga Nostalgimuseum

Västra Vingåkers Museum

Upptäck Vingåkers historia i museet från 1926. Här finns bland annat gamla Vingåkersdräkter, möbler ett repslageri och skomakeri.

Upptäck Västra Vingåkers Museum

Högsjö Bruksmuseum

Högsjö är en kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården. På bruksmuséet kan du ta reda på mer om ortens historia. Guidade turer och caféverksamhet under sommaren.

Upptäck Högsjö Bruksmuseum

Högsjö Tvättmuseum

Tvättstugan vid Grävsjöns strand byggdes 1925 och är numera återställd tills sin forna glans med pannmur, bykkar, baljor, hinkar, skurbrädor, tvättmedel och annat som hörde en riktig byk till.

Upptäck Högsjö Tvättmuseum

Tallsätters skolmuseum

En välbevarad byskola från andra hälften av 1800-talet, nu inredd som skolmuseum.

Upptäck Tallsätters skolmuseum
Marmorbrott

Marmormuseet

Gropptorps marmormuseum ligger i hembygdsgården i det gamla brukssamhället Marmorbyn. Här har man samlat historien kring bygdens marmorindustri och visar föremål som skapats vid bruket. Öppet efter överenskommelse. Kontakta: 076-103 28 77.

Läs mer om Gropptorps marmor

Viala Hembygdsgård

Hembygdsgården består av ett flertal historiska byggnader, några tillflyttade. Bland annat hittar ni en loftbod, en loge och en smedja.

Upptäck Viala Hembygdsgård

Kyrkor och kulturbygder

Västra Vingåkers kyrka

En av Sveriges största landsortskyrkor med anor från 1300-talet.

Upptäck Västra Vingåkers kyrka

Österåkers kyrka

Landsortskyrka med anor från 1100-talet.

Upptäck Österåkers kyrka
Mjölkpall i Hulla, Österåker

Österåker

En kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.

Upptäck Österåker

Högsjö

En levande bruksort med gamla anor. Klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.

Upptäck Högsjö

Naturhistoria

Slottsparken

Som en pärla bland landskapsparker. Så har Säfstaholms slottspark beskrivits i både poesi och litteratur. Den engelska parken med sina stora dammar och naturliga känsla inbjuder till en vilsam paus, promenader och picknick. Ett stenkast från slottet och parken, bakom det gamla orangeriet, växer det fridlysta drygt 200 år gamla moderträdet till Säfstaholmsäpplet.

Upptäck slottsparken

Moderträdet till Säfstaholmsäpplet

Moderträdet till Säfstaholmsäpplet uppstod ur en kärnsådd av den tyske trädgårdsmästaren Wronstein på 1830 talet. Det var under trädgårdsmästare C.F. Rydströms tid på 1850-talet som trädet upptäcktes och i sista stund räddades från att huggas ned. Parkmästaren Bernstuge-Olle hade redan satt yxan mot trädet när Rydström smakade på ett nedfallet äpple och stoppade nedhuggningen. Året var 1851.

Ekallén i Österåker

En av Sveriges längsta ekalléer i vackra Österåkersbygden. Se den gärna från sadeln på en cykel, häst eller motorcykel, eller njut av den till fots. Såklart kan du åka genom den med bil, men bäst ser man den i ett långsammare tempo.

Fornlämningar

Gravfält och boplats

I en park nära Sävstaholm ligger ett stort gravfält från järnåldern med 105 gravar. Arkeologer har grävt ut 22 av gravarna där man bland annat hittat olika spännen av brons, kammar, spelpjäser av ben och fina glaspärlor.

Upptäck gravfältet

Runsten och skeppssättning i Lyttersta

En mycket ovanlig runsten från 1000-talet med spår av starka kvinnor. Stenen är rest av en kvinna till minne av en annan kvinna och inskriptionen lyder: "Torgunn reste denna sten efter Sigrid". Stenen är placerad mitt i en mycket äldre skeppssättning vid sjön Tisnarens strand, strax bortom Lytterstabadet.

Upptäck runstenen i Lyttersta

Runstenen vid Hansta gård

Runstenen hittades 1898 liggandes i leran omkring 300 meter från vägkorsningen in mot Hansta gård. Det var på vippen att stenen hamnade i en brotrumma, men ristningen upptäcktes i tid. Då restes stenen i Kjesäters park, visserligen upp och ner, men flyttades senare till sin nuvarande plats på en åkerholme nära fyndplatsen.

Upptäck runstenen vid Hansta gård

Väghållningssten och milstolpe

På medeltiden skötte bönderna vägarna i Sverige. De satte upp väghållningsstenar vid vägarna som visade den sträcka som varje bonde skulle sköta. I Vingåker kan man se spår av dessa på flera håll.

Fornborgen på Uvberget

Lämningar av en gammal fornborg med mycket vacker utsikt över sjön Kolsnaren. Nås efter 20 minuters vandring genom jordbrukslandskap med chans till att se Mufflonfår. Trevligt utflyktsmål som bjuder på en lagom ansträngande klättring sista biten upp.

Fornborgen på Kalehäll

Efter en kort vandring från parkeringsfickan vid vägen ligger lämningarna efter fornborgen på krönet av berget. Enligt en sägen har den fått sitt namn efter vikingen Kale som hade sitt fäste här. Lättillgängligt utflyktsmål med vacker utsikt över sjön Tisnaren. Lämningen ligger i Finspångs kommun men nära Vingåker.