Säfstaholms slott

Kulturverksamhet med utställningar och aktiviteter.

Läs mer

Thorslundkagge

Sveriges enda tunnbindmästare med tillverkning i Högsjö, Ekliggarnas sal, whiskyprovningar och guidade visningar.

Läs mer

Vingåkers Folkets park

Folkpark med go i! Här hålls bland annat krogshower, musikteatrar, konserter, danskvällar och föreningsaktiviteter.

Läs mer

Stadsvandra i Vingåker

Följ de röda skyltarna som berättar samhällets historia om kläder, kropp och konfektion. Karta finns att hämta på turistinformationen, biblioteket och Vingåkers Factory outlet (mellan kassorna och utgången).

Läs mer

Vingåkers biograf

En av Sveriges allra äldsta men med ny digital teknik, ger föreställningar höst och vår.

Läs mer
Marmorbrott

Marmormuseét

Gropptorps marmormuseum ligger i hembygdsgården i det gamla brukssamhället Marmorbyn. Här har man samlat historien kring bygdens marmorindustri och visar föremål som skapats vid bruket. Öppet efter överenskommelse. Kontakta: 076-103 28 77.

Tallsätters skolmuseum

En välbevarad byskola från andra hälften av 1800-talet, nu inredd som skolmuseum.

Läs mer

Lindberga Nostalgimuseum

Nostalgimuseum i vackra Österåker med lite av varje från 1930, -40 & -50 talet samt en hel del traktorer. Även caféverksamhet.

Läs mer

Kalkbrottet i Forsby

Utsiktsplats över Forsby kalkbrott och kalklinbana, ett industriellt världsarv.

Läs mer

Österåker

En kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.

Läs mer

Högsjö

En levande bruksort med gamla anor. Klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.

Läs mer

Högsjö bruksmuseum

Högsjö är en kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården. På bruksmuséet kan du ta reda på mer om ortens historia.

Läs mer

Västra Vingåkers hembygdsmuseum

Vingåkers hembygdsmuseum ligger mitt emot Västra Vingåkers kyrka och består av två delar. Vita museet är ett sockenmagasin från 1758 och invigdes som museum 1926. Här finns bland annat gamla Vingåkersdräkter, möbler och brandredskap. I det röda museet förvaras vagnar, jordbruksredskap, ett repslageri och skomakeri. För öppettider se hemsidan.

Läs mer

Västra Vingåkers kyrka

En av Sveriges största landsortskyrkor med anor från 1300-talet.

Läs mer

Österåkers kyrka

Landsortskyrka med anor från 1100-talet.

Läs mer

Ruggiga historier från trakten

Vill du höra vilka läskigheter som har hänt i Vingåker?
Historikern Linda Segtnan har hittat lokala ruskiga historier för alla från 10 år och uppåt.

Aktiviteten är kostnadsfri och finns tillgänglig till sommaren 2020.

Läs mer

Runsten och skeppssättning i Lyttersta

En mycket ovanlig runsten från 1000-talet med spår av starka kvinnor. Stenen är rest av en kvinna till minne av en annan kvinna och inskriptionen lyder: "Torgunn reste denna sten efter Sigrid". Stenen är placerad mitt i en mycket äldre skeppssättning vid sjön Tisnarens strand, strax bortom Lytterstabadet.

Lilla Sjögetorps slottsruin

I slutet av 1800-talet uppförde Märta von Aken Lilla Sjögetorps slott vid Högsjöns strand. Märta förblev ogift och barnlös och efter hennes död 1935 stod slottet tomt och förföll sakta. 1975 tröttnade släktingarna som ärvt slottet på vandaliseringen och slottet brändes i hemlighet ned. Ruinen av slottet finns dock kvar att beskåda och historien om slottet och den märkliga Märta von Aken kan man läsa om i Karin Anderssons bok Lilla Sjögetorps slott.

Fataburen

En av få bevarade i landet. Den finns dokumenterad redan på 1600-talet, men byggåret är okänt. Fataburar byggdes förr som ett slags förrådsutrymme på större gårdar och vår står vackert omgärdad av ekhagar vid Högsjö herrgård.

Fornborgen på Uvberget

Lämningar av en gammal fornborg med mycket vacker utsikt över sjön Kolsnaren. Nås efter 20 minuters vandring genom jordbrukslandskap med chans till att se Mufflonfår. Trevligt utflyktsmål som bjuder på en lagom ansträngande klättring sista biten upp.

Fornborgen på Kalehäll

Efter en kort vandring från parkeringsfickan vid vägen ligger lämningarna efter fornborgen på krönet av berget. Enligt en sägen har den fått sitt namn efter vikingen Kale som hade sitt fäste här. Lättillgängligt utflyktsmål med vacker utsikt över sjön Tisnaren. Lämningen ligger i Finspångs kommun men nära Vingåker.

Ekallén i Österåker

En av Sveriges längsta ekalléer i vackra Österåkersbygden. Se den gärna från sadeln på en cykel, häst eller motorcykel, eller njut av den till fots. Såklart kan du åka genom den med bil, men bäst ser man den i ett långsammare tempo.

Moderträdet till Säfstaholmsäpplet

Sommaren 1851 tog trädgårdsmästare C.F. Rydström och parkmästare “Bernstuge-Olle” en inspektionstur i plantskolan. Olle hade yxan med för att hugga bort överåriga och oönskade träd. Enligt legenden har Olle satt yxan mot roten till ett av träden när mäster plötsligt ropar “Stopp, Olle!”. Rydström hade plockat en frukt från marken och smakat på det. Äpplet smakade så gott att man beslutade låta det trädet leva och bära frukt. Det är moderträdet till Säfstaholmsäpplet som ännu idag står kvar på samma plats och bär frukt. Sedan 1921 är trädet fridlyst.