
Säfstaholms slott
Välkommen till vårt nyrenoverade slott. Besök utställningar, museishopen, skapande verkstäder, konserter och evenemang.
Berätta mer
Thorslundkagge
Efter Högsjös vackra vägar finns en oväntad kulturpärla! På tunnbinderiet Thorslundkagge finns möjlighet att uppleva ett historiskt hantverk, från förr och nu. I samarbete med Spritmuseum presenteras 14 historiska ekliggare som idag räknas som något av en nationalskatt. Ett slags tidsdokument inom svensk dryckeshistoria. Boka en guidad visning av tunnbinderiet eller en whiskyprovning med fokus på trätunnans betydelse. Eller kanske både och?
Berätta mer
Vingåkers folkets park
Folkpark med go i! Här hålls bland annat krogshower, musikteatrar, konserter, danskvällar och föreningsaktiviteter.
Berätta mer
Slottsparken
Vacker engelsk park perfekt för promenader och picknick. Anlagd under 1800-talet med dammar och mängder av ädellövträd.
Berätta mer
Vingåkers biograf
En av Sveriges allra äldsta men med ny digital teknik, ger föreställningar höst och vår.
Berätta mer
Kalkbrottet i Forsby
Utsiktsplats över Forsby kalkbrott och kalklinbana, ett industriellt världsarv.
Berätta mer
Högsjö bruksmuseum
Högsjö är en kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården. På bruksmuséet kan du ta reda på mer om ortens historia.
Berätta mer
Lindberga nostalgimuseum
Nostalgimuseum i vackra Österåker med lite av varje från 1930, -40 & -50 talet samt en hel del traktorer. Även caféverksamhet.
Berätta mer
Västra Vingåkers hembygdsmuseum
Upptäck Vingåkers historia i museet från 1926. Här finns bland annat gamla Vingåkersdräkter, möbler ett repslageri och skomakeri.
Berätta mer
Högsjö
En levande bruksort med gamla anor. Klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.
Berätta mer
Stadsvandra i Vingåker
Följ de röda skyltarna som berättar samhällets historia om kläder, kropp och konfektion.
Berätta mer
Lyssna till Vingåkers historia
Vad sägs om bankrån, juvelstölder, en rikskänd bilhandlare och en världskänd bonde? Vingåkersbygden har mycket spännande att erbjuda…
Berätta mer
Lilla Sjögetorps slottsruin
I slutet av 1800-talet uppförde Märta von Aken Lilla Sjögetorps slott vid Högsjöns strand. Märta förblev ogift och barnlös och efter hennes död 1935 stod slottet tomt och förföll sakta. 1975 tröttnade släktingarna som ärvt slottet på vandaliseringen och slottet brändes i hemlighet ned. Ruinen av slottet finns dock kvar att beskåda och historien om slottet och den märkliga Märta von Aken kan man läsa om i Karin Anderssons bok Lilla Sjögetorps slott.

Runsten och skeppssättning i Lyttersta
En mycket ovanlig runsten från 1000-talet med spår av starka kvinnor. Stenen är rest av en kvinna till minne av en annan kvinna och inskriptionen lyder: "Torgunn reste denna sten efter Sigrid". Stenen är placerad mitt i en mycket äldre skeppssättning vid sjön Tisnarens strand, strax bortom Lytterstabadet.

Tallsätters skolmuseum
En välbevarad byskola från andra hälften av 1800-talet, nu inredd som skolmuseum.
Berätta mer
Fataburen
En av få bevarade i landet. Den finns dokumenterad redan på 1600-talet, men byggåret är okänt. Fataburar byggdes förr som ett slags förrådsutrymme på större gårdar och vår står vackert omgärdad av ekhagar vid Högsjö herrgård.

Fornborgen på Uvberget
Lämningar av en gammal fornborg med mycket vacker utsikt över sjön Kolsnaren. Nås efter 20 minuters vandring genom jordbrukslandskap med chans till att se Mufflonfår. Trevligt utflyktsmål som bjuder på en lagom ansträngande klättring sista biten upp.

Fornborgen på Kalehäll
Efter en kort vandring från parkeringsfickan vid vägen ligger lämningarna efter fornborgen på krönet av berget. Enligt en sägen har den fått sitt namn efter vikingen Kale som hade sitt fäste här. Lättillgängligt utflyktsmål med vacker utsikt över sjön Tisnaren. Lämningen ligger i Finspångs kommun men nära Vingåker.

Ekallén i Österåker
En av Sveriges längsta ekalléer i vackra Österåkersbygden. Se den gärna från sadeln på en cykel, häst eller motorcykel, eller njut av den till fots. Såklart kan du åka genom den med bil, men bäst ser man den i ett långsammare tempo.

Marmormuseet
Gropptorps marmormuseum ligger i hembygdsgården i det gamla brukssamhället Marmorbyn. Här har man samlat historien kring bygdens marmorindustri och visar föremål som skapats vid bruket. Öppet efter överenskommelse. Kontakta: 076-103 28 77.

Moderträdet till Säfstaholmsäpplet
Sommaren 1851 tog trädgårdsmästare C.F. Rydström och parkmästare “Bernstuge-Olle” en inspektionstur i plantskolan. Olle hade yxan med för att hugga bort överåriga och oönskade träd. Enligt legenden har Olle satt yxan mot roten till ett av träden när mäster plötsligt ropar “Stopp, Olle!”. Rydström hade plockat en frukt från marken och smakat på det. Äpplet smakade så gott att man beslutade låta det trädet leva och bära frukt. Det är moderträdet till Säfstaholmsäpplet som ännu idag står kvar på samma plats och bär frukt. Sedan 1921 är trädet fridlyst.