Säfstaholms slott

Välkommen till vårt nyrenoverade slott. Besök utställningar, museishopen, skapande verkstäder, konserter och evenemang.

Berätta mer

Thorslundkagge

Efter Högsjös vackra vägar finns en oväntad kulturpärla! På tunnbinderiet Thorslundkagge finns möjlighet att uppleva ett historiskt hantverk, från förr och nu. I samarbete med Spritmuseum presenteras 14 historiska ekliggare som idag räknas som något av en nationalskatt. Ett slags tidsdokument inom svensk dryckeshistoria. Boka en guidad visning av tunnbinderiet eller en whiskyprovning med fokus på trätunnans betydelse. Eller kanske både och?

Berätta mer

Vingåkers folkets park

Folkpark med go i! Här hålls bland annat krogshower, musikteatrar, konserter, danskvällar och föreningsaktiviteter.

Berätta mer

Slottsparken

Vacker engelsk park perfekt för promenader och picknick. Anlagd under 1800-talet med dammar och mängder av ädellövträd.

Berätta mer

Vingåkers biograf

En av Sveriges allra äldsta men med ny digital teknik, ger föreställningar höst och vår.

Berätta mer

Kalkbrottet i Forsby

Utsiktsplats över Forsby kalkbrott och kalklinbana, ett industriellt världsarv.

Berätta mer

Högsjö bruksmuseum

Högsjö är en kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården. På bruksmuséet kan du ta reda på mer om ortens historia.

Berätta mer

Lindberga nostalgimuseum

Nostalgimuseum i vackra Österåker med lite av varje från 1930, -40 & -50 talet samt en hel del traktorer. Även caféverksamhet.

Berätta mer

Västra Vingåkers hembygdsmuseum

Upptäck Vingåkers historia i museet från 1926. Här finns bland annat gamla Vingåkersdräkter, möbler ett repslageri och skomakeri.

Berätta mer
Mjölkpall i Hulla, Österåker

Österåker

En kulturbygd klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.

Berätta mer

Högsjö

En levande bruksort med gamla anor. Klassad som riksintressant för den svenska kulturminnesvården.

Berätta mer

Stadsvandra i Vingåker

Följ de röda skyltarna som berättar samhällets historia om kläder, kropp och konfektion.

Berätta mer

Västra Vingåkers kyrka

En av Sveriges största landsortskyrkor med anor från 1300-talet.

Berätta mer

Österåkers kyrka

Landsortskyrka med anor från 1100-talet.

Berätta mer

Lyssna till Vingåkers historia

Vad sägs om bankrån, juvelstölder, en rikskänd bilhandlare och en världskänd bonde? Vingåkersbygden har mycket spännande att erbjuda…

Berätta mer

Lilla Sjögetorps slottsruin

I slutet av 1800-talet uppförde Märta von Aken Lilla Sjögetorps slott vid Högsjöns strand. Märta förblev ogift och barnlös och efter hennes död 1935 stod slottet tomt och förföll sakta. 1975 tröttnade släktingarna som ärvt slottet på vandaliseringen och slottet brändes i hemlighet ned. Ruinen av slottet finns dock kvar att beskåda och historien om slottet och den märkliga Märta von Aken kan man läsa om i Karin Anderssons bok Lilla Sjögetorps slott.

Runsten och skeppssättning i Lyttersta

En mycket ovanlig runsten från 1000-talet med spår av starka kvinnor. Stenen är rest av en kvinna till minne av en annan kvinna och inskriptionen lyder: "Torgunn reste denna sten efter Sigrid". Stenen är placerad mitt i en mycket äldre skeppssättning vid sjön Tisnarens strand, strax bortom Lytterstabadet.

Tallsätters skolmuseum

En välbevarad byskola från andra hälften av 1800-talet, nu inredd som skolmuseum.

Berätta mer

Fataburen

En av få bevarade i landet. Den finns dokumenterad redan på 1600-talet, men byggåret är okänt. Fataburar byggdes förr som ett slags förrådsutrymme på större gårdar och vår står vackert omgärdad av ekhagar vid Högsjö herrgård.

Fornborgen på Uvberget

Lämningar av en gammal fornborg med mycket vacker utsikt över sjön Kolsnaren. Nås efter 20 minuters vandring genom jordbrukslandskap med chans till att se Mufflonfår. Trevligt utflyktsmål som bjuder på en lagom ansträngande klättring sista biten upp.

Fornborgen på Kalehäll

Efter en kort vandring från parkeringsfickan vid vägen ligger lämningarna efter fornborgen på krönet av berget. Enligt en sägen har den fått sitt namn efter vikingen Kale som hade sitt fäste här. Lättillgängligt utflyktsmål med vacker utsikt över sjön Tisnaren. Lämningen ligger i Finspångs kommun men nära Vingåker.

Ekallén i Österåker

En av Sveriges längsta ekalléer i vackra Österåkersbygden. Se den gärna från sadeln på en cykel, häst eller motorcykel, eller njut av den till fots. Såklart kan du åka genom den med bil, men bäst ser man den i ett långsammare tempo.

Marmorbrott

Marmormuseet

Gropptorps marmormuseum ligger i hembygdsgården i det gamla brukssamhället Marmorbyn. Här har man samlat historien kring bygdens marmorindustri och visar föremål som skapats vid bruket. Öppet efter överenskommelse. Kontakta: 076-103 28 77.

Moderträdet till Säfstaholmsäpplet

Sommaren 1851 tog trädgårdsmästare C.F. Rydström och parkmästare “Bernstuge-Olle” en inspektionstur i plantskolan. Olle hade yxan med för att hugga bort överåriga och oönskade träd. Enligt legenden har Olle satt yxan mot roten till ett av träden när mäster plötsligt ropar “Stopp, Olle!”. Rydström hade plockat en frukt från marken och smakat på det. Äpplet smakade så gott att man beslutade låta det trädet leva och bära frukt. Det är moderträdet till Säfstaholmsäpplet som ännu idag står kvar på samma plats och bär frukt. Sedan 1921 är trädet fridlyst.