Badplatser

Vingåker är omgivet av många sjöar och vattendrag. Flera av dem inbjuder till härliga möjligheter för bad och lek i natursköna miljöer. Vingåkers kommun erbjuder sju friluftsbadplatser.

Karta över badplatserna

Läppebadet

I Läppe finns två stora sandstränder vid sjön Hjälmaren, en med brygga och en utan. I anslutning till badplatserna finns Hjälmargårdens camping och konferenscenter. Här finns restaurang, konferenslokaler, vandrarhem, stugor, glasscafé och utomhusaktiviteter. Vid dessa stränder är det fritt fiske så vill man prova lyckan med metspöt är detta bästa platsen.

Lytterstabadet

Lytterstabadet ligger vid sjön Tisnaren och är en mycket barnvänlig badplats med långgrunda stränder, brygga, bastu, lekplats på området och grillmöjligheter.

Vialabadet

Vid Vialabadet i sjön Viren finns det två olika bryggor, en för de lite mindre och en med hopptorn i olika höjder.

Hullabadet

I Österåker vid Öljarens strand finns den lilla badplatsen Hullabadet med sandstrand och brygga med flotte.

Högsjöbadet

I Högsjö finns Högsjöbadet i nära anslutning till samhället med kiosk och restaurang. Här badar man i Grävsjön från flera olika bryggsektioner.

Sjögölet

I Baggetorp finns badplatsen Sjögölet med brygga där man badar i sjön Viren

Marmorbybadet

I Marmorbyn finns badplats med bryggor i sjön Kolsnaren.

Bada bastu vid Lyttersta

Vid Lytterstabadet finns en bastu med omklädningsrum och dusch. Varje onsdag och lördag året om värms bastun upp av Motionsgruppen Lyttersta. Den kan man nyttja mot en kostnad av 20 kr per person och gång. Summan betalas kontant på plats.

Öppettider bastun:
Onsdagar kl. 17.00-19.00
Lördagar kl. 14.00-16.00

Avvikelser i öppettider kan förekomma i samband med helgdagar eller renoveringar etc och anslås i så fall vid bastun.

Vintertid finns även möjlighet att bada isvak.

För att se lediga tider i bastustugan, klicka här.

Vattenkvalitet

havochvatten.se kan du läsa mer om vattenkvalitén i Sveriges sjöar.

Strandbad och algblomning

Provtagning av badvattnet sker 3-4 gånger per säsong dvs. 21/6-15/8 och minst 1 gång i månaden. Det är inte alger man kontrollerar utan tarmbakterierna Escherichia Coli och Intestinala Enterokocker. Provsvaren redovisas på www.havochvatten.se/badvatten.

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på mängd och art. Blågrönalgblomningar ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter, men kan också variera inom en och samma art. Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem. De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär.

Om du får/uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare. Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt. Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algbemängt vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt. Alggifterna förstörs inte av kokning, så tänk på att inte koka tex. potatis i vatten med algblomning. Vissa alggifter kan ansamlas i musslor som livnär sig på plankton, detta är främst ett problem på västkusten.

Observera att det på våren och tidig sommar ofta förekommer en gulgrön hinna på vattenytan. Detta är oftast inte blommande alger utan frömjöl från tall och gran.

Tänk på att du alltid badar på egen risk och har eget ansvar.

Här kan du läsa mer om badvatten

Här kan du läsa mer om algförgiftning