#paybackgeneration vill skapa engagemang till att göra aktiva val för klimatet

Sara, Mattias, paybackgeneration, Slottsskolan

Slottsskolans skolrestaurang i Vingåkers kommun vill utan pekpinnar ge ungdomar möjlighet att göra aktiva val för en hållbar värld. Genom satsningen #paybackgeneration har eleverna möjlighet att varje dag välja att äta mat från skolrestaurangens hållbara payback-meny. Syftet är att göra ungdomarna medvetna om hur de kan påverka framtiden, skapa engagemang och samtidigt minska Slottsskolans klimatpåverkan.

De rätter som finns på packback-menyn har låg påverkan på klimatet (maximalt 0,5 Co2E per portion), tillagas av matrester för att minska matsvinnet, bidrar till ökad biologisk mångfald genom lokalt naturbeteskött och innehåller klimatsmarta råvaror.

Varje månad utses en eller flera invånare i Vingåkers kommun till trädfaddrar. För varje payback-tallrik skänker trädfaddern 50 öre till WWF’s plantering av regnskog på Borneo. Varje träd kostar ungefär 50 kronor och ger klimatet  300 kg Co2E. Under januari har eleverna gjort ett aktivt val för klimatet inte mindre än 1096 gånger genom att välja från den klimatsmarta payback-menyn. Det innebär att 10 nya träd i regnskogen i Borneo kommer att planteras.

Målet är att genom payback-menyn ge eleverna möjlighet att välja en mer hållbar konsumtion samt att minska Slottsskolans klimatpåverkan. Dubbel klimateffekt uppnås genom att trädfaddrarna klimatkompenserar. På sikt är förhoppningen att kunna uppnå helt klimatneutrala livsmedelsinköp.

För att sprida hållbarhetsarbetet och engagera fler utmanas Vingåkers kommuns företagare att hänga på utmaningen. Varje månad utses ett företag till månadens Join the #Paybackgeneration, vilket innebär att de under en månad hänger på konceptet genom till exempel försäljningskampanjer där pengarna går till välgörenhetsprojekt ur WWF’s hållbarhetsportfölj. Eleverna på Slottsskolan röstar sedan om vilka projekt som ska stödjas.

Är du intresserad av att bli trädfadder eller vill ditt företag/förening vara med i Join the #paybackgeneration? Skicka ett mail till paybackgeneration@vingaker.se

Informationsfilm om #Paybackgeneration