Program för öppnandet av DigidelCenter! 16-20 september

Vingåkers bibliotek får DigidelCenter! Mellan 16 och 20 september är det aktiviteter varje dag på Vingåkers bibliotek för att fira!

Tyvärr har den 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson fått förhinder och kommer inte delta vid invigningen men föreläsaren Brit Stakston och många andra kommer vara med under veckan!

På ett DigidelCenter ska besökare kunna få hjälp med digitala frågor, pröva teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens för att aktivt kunna välja digitala alternativ och tjänster. Ett DigidelCenter utformas efter lokala förutsättningar men en ambition är att besökare ska känna igen konceptet DigidelCenter oavsett kommun.

Under 2018 avsatte regeringen 8 miljoner i stöd för uppstart av DigidelCenter. Kommuner kunde söka medel via Internetfonden som drivs av Internetstiftelsen i Sverige. Vingåkers kommun är en av de första kommunerna som ansökte om medel.

Måndagen den 16 september
Föreläsning om smarta lösningar och omställningsarbete.

Klockan 18:30 mjukstartar Johan Ehrenberg med föreläsningen “Hoppet”. Johan Ehrenberg har ägnat de senaste elva åren åt praktiskt omställningsarbete med solceller, eldrivna transporter, klimatsmarta byggnader och jordbruk. Resultatet beskrivs i boken “Hoppet”  som nu också har blivit en föreläsningsturné full av tips på hur vi på ett smart sätt kan rädda vår planet.

Tisdagen den 17 september
Kom och ställ frågor till Apoteket, Region Sörmland och Seniomobilsurfarna.

Från klockan 10:00 finns Apoteket på plats för att svara på dina frågor om deras smarta digitala tjänster.
Mellan klockan 14:00- 16.00 kan du träffa representant från Region Sörmland som svarar på frågor kring Digitala tjänster så som 1177 och Digital vårdcentral
Deltagare från Seniormobilträffarna som arrangerats på biblioteket tidigare finns på plats för dig – Du kan ställa frågor om hur träffarna har varit och hur digital teknik fungerar och hur de har löst sina problem.
Drop-in för bibliotekets egna e-tjänster för dem som vill ha hjälp eller information om till exempel Pressreader, Alex, Cineasterna och biblioappen.

Onsdagen den 18 september
INVIGNING AV DIGIDELCENTER

Klockan 13:00 Invigs DigiDelcenter av kommunstyrelsens ordförande, Anneli Bengtsson på Biblioteket. Projektledare Malin Ahlgren Enghardt och Upplevelsechef Johan Tranqvist hälsar alla välkomna och bjuder på tårta.
Under invigningen finns den 107 åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Terese Raymond från Internetstiftelsen, Hanna Rasmussen från Biblioteksutveckling Sörmland, Arne Larsson som började programmera redan 1960. Föreläsaren Brit Stakston kommer tala om digitalisering och demokrati.

Torsdagen den 19 september
Sörmlands Sparbank och Studiefrämjandet

Klockan 10:00-11:20 och 13:00-16:00 kan du möta och ställa frågor till Sörmlands Sparbank om deras e-tjänster.
Klocklan 13:00-16:00 kommer också Studiefrämjandet finns på plats för att prata om deras kurser så som fotografering och släktforskning.
Drop-in för bibliotekets egna e-tjänster för dem som vill ha hjälp eller information om till exempel Pressreader, Alex, Cineasterna och biblioappen.

Fler upplevelser
16 Sep
-
20 Sep