Patientnämnden

Gemensamma Patientnämnden är en fristående, opartisk instans dit patienter, anhöriga och personal helt kostnadsfritt kan vända sig.

Har du klagomål, synpunkter, frågor eller förslag när det gäller hälso- och sjukvård (privat, landsting eller kommun) och landstingets tandvård och omsorg, då är du välkommen att kontakta Patientnämnden. Är du osäker på vart du ska vända dig med ditt problem kan du alltid börja med att ringa till Patientnämnden och få råd och information.

Vi arbetar med att lösa problem, utreda omständigheter, diskutera och föreslå lösningar samt tar initiativ till nödvändiga förändringar för att stärka din ställning inom vården. I första hand bör du kontakta den personal som finns inom vården, men är inte den vägen framkomlig eller om du önskar diskutera frågan direkt med en oberoende instans – vänd dig till Patientnämnden.

Ledamöter och personal har tystnadsplikt

Gemensamma Patientnämndens ledamöter och personal arbetar under tystnadsplikt och har att iaktta samma sekretessregler som personal inom hälso- och sjukvården. Du kan alltså med förtroende vända dig till nämnden.

Gemensam patientnämnd för hela Sörmland

Vingåkers kommun ingår i gemensam patientnämnd med Eskilstunas, Flens, Gnestas, Katrineholms, Oxelösunds, Strängnäs, Trosas och Nyköpings kommun.

Nämnden består av 12 ledamöter och av dessa utser landstinget tre och kommunerna nio.

Ordförande för Gemensamma Patientnämnden är Tomas Fors (C) som representerar Region Sörmland.

Vingåkers kommuns representanter är Kaisa Komulainen-Nilsson (S) med Lotta Egeland (M) som ersättare.