Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd är den sista utvägen när alla andra alternativ är uttömda och prövas individuellt.
Vad kan jag ansöka om?
Försörjningsstödet baseras på en riksnorm som regeringen beslutat om för alla kommuner, men också på skäliga kostnader utanför riksnormen. I riksnormen ligger kostnader som är någorlunda lika för alla. Så som kostnader för mat, kläder och hygien. Kostnader för boende och en del andra behov där variationen kan vara stor beroende på var du bor, ligger utanför riksnormen.
Gör en provberäkning
På socialstyrelsens webbplats kan du göra en förenklad beräkning för att få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån för försörjningsstöd. Vårt beslut bygger dock på en individuell bedömning.
Vem kan söka försörjningsstöd?
Du som vill ansöka om försörjningsstöd ska i första hand ta kontakt med kommunen där du bor om dina inkomster inte räcker för att täcka din eller din familjs grundläggande behov.
Du ska göra allt för att bidra till din försörjning
Du ska planera din ekonomi, söka arbete samt att du sökt alla andra bidrag som du har möjlighet att få, till exempel bostadsbidrag hos Försäkringskassan eller A-kassa/ALFA-kassa. Om du saknar arbete krävs att du är aktivt arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen. Kommunen erbjuder rådgivning och stöd till dig som har behov av ekonomisk hjälp för att klara din vardag.
Tillgångar
Har du tillgångar, som till exempel bankmedel, aktier eller fonder, ska de användas till din försörjning innan du kan söka försörjningsstöd. Är du gift eller sambo kommer er ekonomi att räknas ihop och ni måste ansöka om försörjningsstöd tillsammans.
Du som studerar som vuxen
Du som är vuxen och studerar under terminerna ska i god tid söka alla typer av sommarjobb för att försörja dig själv under studieuppehållet. Om du trots detta inte lyckats få något jobb kan du ansöka om försörjningsstöd.
Du som är under 21 år
Studerar du på gymnasiet och är under 21 år är det dina vårdnadshavare som ansvarar för din försörjning. Kan de inte klara sin försörjning är det deras ansvar att söka försörjningsstöd.
Arbetsmarknadsperspektiv
I Vingåker finns ViVA – Vingåkers vuxenutbildning- och arbetsmarknadsverksamhet.
Det innebär att du som söker försörjningsstöd och inte har en åtgärd från Arbetsförmedlingen, kommer gå in i en arbetsmarknadsprocess där målet är att du ska bli självförsörjande.
När din nyansökan inkommit kommer du att kallas till med besök med en handläggare på Individ- och familjeomsorgen (IFO). Till mötet ska du ha med dig begärda handlingar. Handlingarna ligger till grund för din rätt till rätt till försörjningsstöd.
Så här ansöker du
Du som ansöker om försörjningsstöd för första gången hittar ansökan om försörjningsstöd under E-tjänster och blanketter.
Ansökan måste vara fullständig, det vill säga att alla uppgifter vi frågar om måste vara ifyllda för att vi ska kunna hantera den.
När du ansöker för första gången (nyansökan) måste du skicka med:
- Ekonomisk översikt från alla i hushållet
- Bankkontoutdrag från alla konton 3 månader tillbaka i tiden
- Hyresavtal och den senaste hyresavin alternativt underlag för dina boendekostnader
- Legitimation
- Fullständigt ifylld ansökningsblankett
- Intyg från Arbetsförmedlingen som visar inskrivningsdatum
- Aktuell handlingsplan från Arbetsförmedlingen där aktuell planering framgår
- Om du är sjukskriven, ta med medicinskt underlag från läkare som intygar detta
- Skattedeklaration
- Vid ansökan om läkarvård, kopia på ditt högkostnadskort samt aktuella kvitton/räkningar
- Vid ansökan om medicinkostnader; ta med kvitto samt receptspecifikation som du får be om på Apoteket när du köper medicinen
- Lönespecifikation tre månader tillbaka om du har haft arbete
- Beslut om medlemskap i A-kassa eller fackförening
Kom ihåg att individuella bedömningar görs och att även andra underlag kan efterfrågas av handläggare för att möjliggöra en bedömning om rätt till ekonomisk bistånd.
Här kan du läsa mer om de handlingar du behöver bifoga för att kunna ansöka.
När du fyllt i blanketten skriver du under, skriver ut den och skickar den till
IFO
Storgatan 55
643 80 Vingåker
Du kan också lämna in den på IFO som ligger på Åbrogården (samma hus som Polisens kontor).
När får jag svar?
När vi har fått in en nyansökan och alla handlingar kommit in, samt att du har haft ditt första möte med din handläggare så hanterar vi ditt ärende så fort som möjligt när ansökan är fullständig. Har underlagen inte lämnats in inom angiven tid riskerar du att få avslag på din ansökan. Senast inom 10 arbetsdagar kan du förvänta dig ett svar via post.
Vad händer om jag får avslag?
Försörjningsstöd beviljas och betalas ut månadsvis. Får du avslag har du alltid rätt att söka igen kommande månad. Du har också möjlighet att överklaga beslutet. Avslagsbeslut ges alltid skriftligt med information om hur man gör för att överklaga.
Akuta ärenden
Vid akuta ärenden, om du saknar mat för dagen, är i akut behov av medicin, saknar en plats att sova för natten eller behöver skydd kan du besöka oss på IFO, Storgatan 55 i Vingåker, på vardagar på vardagar 10:00-12:00 samt 13:00-14:00 eller ringa till vår reception på telefonnummer 0151-191 61. Vid akuta ärenden på kvällar och helger ska du kontakta Socialjouren Södermanland.
Vanliga frågor
Länkar till andra myndigheter
Här hittar du mer information om försörjningsstöd
Beskrivning
Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd
Beskrivning
Besvärshänvisning
Kontaktuppgifter
Reception Socialkontoret
Telefon
0151-191 61
Telefontid
Måndag-fredag kl 8.00-16.00
Besökstid
Måndag-fredag kl 10.00-12.00 samt måndag-torsdag kl 13.00-14.00
Besöksadress
Åbrogården, Storgatan 55