Anhörigstöd

Har du en närstående som på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller hög ålder har behov av ditt stöd?

Din närstående kan vara en familjemedlem, släkting, granne eller vän. Du behöver inte dela bostad med den du stödjer för att räknas som anhörig.

Vilket stöd som kan bli aktuellt för dig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i. Stödet kan exempelvis bestå av samtal, anhöriggrupp, information eller utbildning.

På Anhörigcentrum, Sävstaholmsvägen 32-34, har du möjlighet att delta i olika former av anhörigstöd. På Anhörigcentrum har du också möjlighet att träffa andra anhöriga som befinner sig i en liknande situation.

Du kan vända dig till Anhörigstödet i förtroende. Anhörigstödet är en service till medborgarna och är kostnadsfri.

Anhörigstödet:

  • har tid att lyssna på dig
  • arbetar med respekt för din integritet
  • har enskilda stödsamtal med dig om din situation som anhörig, i din bostad eller på Anhörigcentrum
  • kan informera om möjligheter till hjälp och avlösning
  • kan förmedla kontakt med biståndshandläggare, frivilligorganisationer och föreningar

Anhörigstöd är hjälp som du har rätt till enligt lag.

På gång

Tisdagspromenad

När: Tisdagar 10.00. Plats: samling på parkeringen utanför Västra Vingåkers kyrka.
Vi promenerar en stund tillsammans och avslutar med kaffe utomhus om vädret tillåter. Vi bjuder på kaffe, medtag eget kaffebröd. Vid dåligt väder ställs promenaden in. Promenaden genomförs i samarbete med svenska kyrkan. Alla är välkomna. Ingen anmälan men vill du försäkra dig om att promenaden inte är inställd, ring Anhörigsamordnare Maia 070-206 04 22.

Onsdagsöppet på Anhörigcentrum

När: Onsdagar 09.30-12.00. Plats: Anhörigcentrum, Sävstaholmsvägen 32-34
Välkommen på en stunds samtal om livet i allmänhet och att vara anhörig i synnerhet. Anhörigcentrum bjuder på kaffe och det finns möjlighet att få veta mer om anhörigstöd eller en stund för social samvaro. Du behöver inte veta vad du har för ärende för att komma. För att försäkra dig om att det inte är inställt, ring 070-206 04 22

Digital kväll för vuxensyskon

8 september anordnar Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) en digital kväll för vuxensyskon där det finns möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter och dela tankar med varandra.

Nationella anhörigveckan

Under nationella anhörigveckan kommer anhörigcentrum i samverkan med projektgruppen ett meningsfullt åldrande anordna en eftermiddag (4 oktober) för seniorer i Vingåker.  Mer info kommer under augusti!

Temaföreläsningar

Bra mat för äldre

När; Torsdagen den 22/9, klockan 10.00
Plats: Samlingssalen på Humlegården
Dietisten Maria Isaksson guidar oss runt vad bra mat för äldre kan vara. Vi får tips, råd och fakta om kost och hur vi kan tänka runt mat för att må bra. Föreläsningen är cirka 45 minuter, kostnadsfri och riktar sig till dig som är över 65 år eller hjälper, stödjer eller vårdar någon i din närhet. Anhörigsamordnare Maia finns på plats efter föreläsningen.
Ingen föranmälan behövs men vid frågor är du varmt välkommen att höra av dig till anhörigcentrum på 0151-193 70 eller anhorigcentrum@vinagker.se

Samtalsgrupper – hösten 2022 

Samtalgrupp vid Demenssjukdom

Stödjer, hjälper eller vårdar du någon i din närhet med en demenssjukdom? Vi träffas under fyra tillfällen på anhörigcentrum för erfarenhetsutbyte, samtal och social samvaro.
Träffarna leds av anhörigsamordnare Maia och gruppen har max 8 deltagare.
NÄR: Torsdagen den 29/9, 20/10, 17/11 och 15/12 klockan: 10.00-11.30 Anmälan senast 4/9 på telefon 0151-193 70 eller anhorigcentrum@vingaker.se

Föräldraträff NPF

När: Fyra träffar under hösten Torsdag 15/9, 13/10, 10/11 och 8/12 Klockan 18.00-20.00
Plats: Anhörigcentrum, Sävstaholmsvägen 32-34 eller digitalt
Är du förälder eller anhörig till ett barn/ungdom eller ung vuxen med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Gruppen är fristående och ger anhöriga möjlighet att träffas och diskutera vardagens svårigheter och glädjeämnen. Även föräldrar till barn utan diagnos är välkomna. Det finns möjlighet att delta digitalt via teams på träffen.
Vill du veta mer eller anmäla dig, kontakta anhörigsamordnare på telefon 0151-193 70 eller anhorigcentrum@vingaker.se, det går bra att komma utan att ha anmält sig!

Program Anhörigcentrum Höst

AnhörigCentrum

Mer information