All personal inom kommunen som arbetar med personer som har en demenssjukdom, ska vara väl insatta i och arbeta efter de olika arbetsmetoder som fastställs i ”Handlingsplan för demensvård i Vingåkers kommun”. För råd, stöd och utbildning finns kommunens demensteam, som ansvarar för ett demensnätverk för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte med representanter från alla enheter.
I demensteamet ingår:
- Enhetschef för demensenheterna på särskilt boende
- Demenssjuksköterska
- Demensarbetsterapeut
- Demensvårdsutvecklare
- Anhörigsamordnare
- Biståndshandläggare från äldreomsorgen
I kommunen finns följande delar i demensvården:
- Demensdagvård för att kunna erbjuda den enskilde omsorg och samvaro med andra, men även för att kunna avlasta anhöriga
- Hemtjänstgrupp Minnas vänder sig till de personer som har en diagnostiserad demenssjukdom, bor i eget boende och har behov av hemtjänst. Deras arbete präglas av trygghet, självbestämmande och integritet.
- På särskilt boende finns tillgång till omvårdnad och tillsyn i småskaliga enheter med anpassad miljö för brukare med demenssjukdom. Demensenheterna finns på Humlegården och Ekgården och har följande namn: Arken, Gläntan, Heden, Ängen, Skäret 2 och Lunden.
Ansökan
Du ansöker om demensdagvård, hemtjänst Minnas eller särskilt boende med demensanpassad miljö genom att kontakta kommunens biståndshandläggare. Se kontaktinformation till reception socialkontoret nedan.
Stjärnmärkt verksamhet
I Vingåkers kommun utbildas verksamheterna som kommer i kontakt med personer med demenssjukdom i Stjärnmärkt. Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. När 80 procent av medarbetarna på en arbetsplats genomfört samtliga utbildningssteg och använder de verktyg som introducerats blir arbetsplatsen Stjärnmärkt.