Vingåker klättrar i ranking av företagsklimat

Publicerad: 2017-09-26

Svenskt Näringsliv sammanställer årligen en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Nu har årets ranking presenterats där Vingåker klättrar sex placeringar till plats 189. 

– Företagsklimat är en färskvara som behöver gödas. Då är det glädjande att se när vi lyckats klättra uppåt i rankingen. Sakta men säkert kan vi se att vårat gemensamma arbete tillsammans med näringslivet ger frukt, säger Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande.  

Rankingen av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistik från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen.  

För Vingåkers del ökar rankingen främst rörande tillgången på arbetskraft med relevant kompetens (107 placeringar upp) och allmänhetens attityder till företagande (96 placeringar upp). Även rankingen för skolans respektive medias attityder gentemot företagandet i kommunen ökar mycket, liksom rankingen för tele- och IT-nät.

På tre områden faller rankingen och mest är det avseende service till företag. Vingåkers kommun är nyligen i gång med åtgärder för ett förbättrat företagsklimat. Ett arbete där kommunen har prioriterat vilka områden och aktiviteter som möjliggör att vi tillsammans gör bra saker bättre. 

– Det är roligt att se att vi rör oss i rätt riktning och att vi lyft oss rejält i några av de viktiga indikatorerna. Vi vill naturligtvis nå betydligt längre och jobbar aktivt med fem prioriterade områden som vi valt ut tillsammans i vårt näringslivsråd. Ett av dem är ”En väg in” för företagare som vi startade för några veckor sedan och hoppas mycket på, säger Ralf Hedin, kommunchef i Vingåkers kommun. 


Mer information om hur rankingen görs www.foretagsklimat.se
Mer information om Svenskt Näringsliv www.svensktnaringsliv.se
Mer information om Vingåkers näringsliv www.vingaker.se/naringsliv 

Kontakt 
Suzan Östman Bäckman
Näringslivsansvarig 
Tfn 0151-192 70
suzan.backman@vingaker.se 

Fler nyheter