Företagsbesök

I Vingåkers kommun värnar vi om våra lokala företagare.

Företagsbesök hjälper till att förankra relationen mellan kommunen och företagarna. Näringslivsansvarig i Vingåkers kommun försöker få till flera besök i månaden för att stärka och skapa nya kontakter med företagare som är verksamma i kommunen. Ett besök kan till exempel handla om att visa upp sin befintliga verksamhet, belysa nya projekt och idéer, lyfta åsikter eller diskutera förslag på samarbeten.

Här nedanför listas företagsbesök som har gjorts det senaste året och uppdateras löpande. Vill du också ha företagsbesök? Ta kontakt med näringslivsansvarig, se kontaktuppgifter nedan.


 

Näringslivsansvarig

2022

Actic

Actic växlar upp och i somras tog Karolina Burell över som platsansvarig på Actic i Vingåker. Branschen har haft det tufft under pandemin men Actic satsar nu på en höst med mer bemannat och med mer evenemang. Karolina och hennes kollegor vill att Actic ska bli ännu mer synliga och omtalade som det självklara valet för sund träning i Vingåker.

Vilmas Kök

Vilma Vehapaj kommer från Albanien och hennes matlagning är inspirerad därifrån. Vilmas ambition är att addera en ny smakupplevelse till det svenska köket. Vilma Vehapaj arbetar vardagligdags på Ålands förskola där hon är ansvarig för matlagningen. Då hennes intresse för matlagning är stort och barnen hemma börjar bli stora har Vimla nu tagit steget till eget och tillagar mat på beställning. Lycka till Vilma!

Dahlmansro x 3

”Om man gör som man säger och säger som man gör”.

Conny Dahlman, före detta stjärnkocken från Marmorbyn som efter många år i storstaden sökte lugnet på landet, kan inte sitta still i båten och driver nu tre företag kopplat till hushållsnära tjänster. Dahlmansro skog och trädgård, Dahlmansro hem och hushåll och Dahlmansro fastighet och underhåll sysselsätter idag 8 personer.

Båsenberga Hotell AB

 

1 juli tillträdde nya ägarna av Båsenberga Hotell AB. Vi välkomnar Magnus Danielsson med familj som närmast kommer från Djurönäset på Värmdö. Det är en gedigen erfarenhet inom hotell, restaurang och besöksnäring som kommit till Vingåker. Vi ser fram emot att ta del av allt spännande ni har på gång.

LR Revision & Redovisning

LR Revision & Redovisning Örebro/Vingåker AB där Linda Söderling med sina 10 medarbetare i Vingåker hjälper till med alltifrån bokföring till mer komplex rådgivning.  för Vingåker med omnejds entreprenörer och företagare.

Olsons Maskinservice AB

Olsons Maskinservice AB är ett familjeföretag som sedan starten 1974 varit verksamhet inom maskinförsäljning, service och reparationer av pressar och presslinjer. Digitalisering och utveckling är högt prioriterade områden i de anrika fabrikslokalerna på Engelbrektsgatan där Magnus Eldh håller i rodret.

Korvgubben i Vingåker

Korvgubben

I slutet av november förra året tog Patrik Ornsäter och Kristoffer Arenstrand över korvförsäljningen vid Vingåkers Factory Outlet. De levererar goda korvar och service i världsklass. Utöver försäljningen vid outleten så anordnar och deltar de vid diverse event.

Iittala Outlet

Iittala Outlet

Louise Randevåg som är butiksansvarig sedan ett par år presenterar deras nya second hand-koncept som blivit en succé; ”hållbar design åldras aldrig”.

2021

La Casa hem & interiör

La Casa hem och interiör

På Bondegatan 5 finns klädbutiken La Casa hem & interiör där paret Capdevila säljer kläder och inredning till besökare.

Lejon Juridik

Lejon Juridik

Anna Lejon med firman Lejon Juridik har sedan nionde klass haft målet inställt på att jobba med juridik. Sedan hennes examen 2016 har hon arbetat med familjerätt både på juristbyrå och inom offentlig sektor. Ambitionen är att kunna erbjuda vardagsjuridik till ett rimligt pris.

Amanda Andersson, frans- och brynstylist

Man behöver inte åka bort för att skämma bort sig i Vingåker. Med 5 stjärnor i betyg så genomför Amanda Andersson, frans- och brynstylist, ett fantastiskt arbete. Amanda håller till på Sävstaholms gård med sin verksamhet sedan ett par år tillbaka.

Voith

Vi har varit i Högsjö och hälsat på Voiths nya VD Jan Haraldsson. Jan har jobbat många år i Voith-koncernen och kommer närmst från Stockholm men har dessförinnan bott i USA i 15 år.

Voith har också fått en ny HR-chef, Britt-Marie Skoog, som kommer från Flen där hon tidigare också arbetat.

Gammal i gemet är Jörgen Karlsson, produktionschef, som berättar att fabriken producerar 3 000 filtar per år och varje filt väger mellan 50-900 kilo.

Vytab

2018 klev Emil Apelquist in som ny VD och delägare på Vytab som är en av Sveriges ledande tillverkare av trappor, ramper och räcken av stål. Siemens i Finspång är deras största kund och står för 1/3 av omsättningen.

Läppe Livs

Läppe Livs

Äntligen har Läppe fått en livsmedelsbutik och initiativtagarna är systrarna Erika och Maria Malmberg. I ett rasande tempo gick det från ide till handling vilket är ett fantastiskt bevis på vad som sker när två drivna personer får sätta tänderna i något. Vi ser fram emot att följa er fortsatta resa!

Vingåkers Veterinärerna

Vingåkers veterinärer

Vingåkers veterinärerna har funnits på orten i 24 år och drivs av makarna Ingela och Hans Lindersson med två anställda. Vad som är okänt för många är att det är en klinik med alla faciliteter såsom blodanalys, röntgen, ultraljud och kirurgi.

Vingåkers Padel Arena

Vingåkers padel arena

Tomas Ekengren med kompanjoner har öppnat upp Vingåkers Padel Arena på Bondegatan med 3 banor, 1 dubbel och 2 singel och mycket mer. Men ännu en hall är under uppbyggnad med ytterligare 2 dubbelbanor.

2020

Coop Vingåker

Roxana & Reinhard Reiz flyttade 2020 från Gnosjö för att ta över Coop-butikerna i Vingåker och Högsjö. Sedan dagen de tog över har det varit fullt ös. Man har grundligt sett över utbudet av varor i butiken samt utökat med flertalet nya artiklar.

Cfuture AB

I Målke har vi den driftiga konsulten Lena Sundqvist med företaget Cfuture AB. Lena har gedigen erfarenhet inom ekonomi, digitalisering, e-handel och ledarskap.

Weber

På Weber, i Lyttersta, finns 34 anställda och 35-40 lastbilar med släp åker till och från anläggningen varje dygn. Det tillverkas 50 olika typer av flytspackel till golv i fabriken.

Företaget ägs av franska Saint Gobain men Kenn Axberg som håller i rodret är djupt förankrad i Vingåker.

Coola Tanten

Coola Tanten, som säljer kläder i retrostil till kvinnor började som en fysisk butik i Stockholm och drevs av mor och dotter (Sanna och Eva). Sedan 2018 är butiken stängd men webshopen är i full gång och drivs av Eva Fröberg från Vingåker.

Axdos AB

Alf Axelsson med företaget Axdos AB är en dold pärla bland Vingåkers företag. Företaget är unikt i sitt slag och lagerhåller komponenter som inte längre tillverkas. På 6 500 hyllmeter finns 102 000 delar som ökar till antalet med omkring 1 000 i månaden.

Axdos har 11 anställda som servar deras 9 000 kunder och kundstocken växer med ett 80-tal månadsvis.

Snabbhet är deras ledord och i denna bransch är tid = pengar. Astra Zeneca senaste driftstopp innebar en kostnad på 1 miljon svenska kronor per timme. 2 ½ timme efter första kontakten med Axdos fanns komponenten på plats i Södertälje och produktionen var igång igen.

Elon

Elon Vingåker representeras av ett glatt och hungrigt gäng och ett stort utbud av produkter och tjänster till hemmet. Elon är ett ypperligt exempel på att man inte behöver passera kommungränsen för att ta del av ett fullgott sortiment av vitvaror och elektronisk utrustning till hemmet. Utöver detta finns även mer inredningsbetonade produkter. Butikens arbete för att samverka med övriga aktörer på orten är beundransvärd – tack för allt ni gör för orten.

Bygg & Interiör

Johnny Österberg, platschef på Bygg & Interiör i Vingåker tillsammans med Robin Fredriksson, lagerchef. Tillsammans med anläggningen i Katrineholm och Flen utgör det en stark trio med ett komplett sortiment av byggmaterial, förnödenheter och färg. 40% av kunderna är privatpersoner och servicenivån är hög.

Nyligen har Kesko under varumärket K-Bygg har förvärvat Bygg & Interiör. Detta innebär ingen större förändring mer än att personalen får nya kläder och skyltarna på anläggningen kommer att bytas ut.

Archangelica

Archangelica är ett mathantverksföretag utanför Vingåker som drivs av tidigare journalisten Anders Möller. 2019 brann hans maskinhall ner vilket inneburit en paus i tillverkningen men snart är produktionen i full gång igen.

Anders har vunnit två guldmedaljer i SM i mathantverk, både för sin rabarberglögg och Hot Blue dessertsås. Anders inriktar sig på unika produkter som inte finns någon annanstans.

Utöver sin mattillverkning har Anders en välbesökt blogg ”Från Stockholm till vägens slut” samt en egen YouTube-kanal.

XL Bygg Ålsäter

XL Bygg Ålsäter, ett familjeföretag som nu drivs av tredje generationen där bröderna Johnny & Jerry håller i rodret. Byggvaruhandel, sågverk och hyvleri, köksinredning och hyrmaskiner är några av alla fantastiska tjänster som finns att tillgå. 2019 invigdes den nyrenoverade butiken och siktet är framåt!

Vingåkers kiosk

Mohannad Hasan har renoverat och öppnat Vingåkers kiosk med generösa öppettider.

Maineborn Utveckling AB

Entusiastiska och engagerade sjukgymnasten Carina Maineborn med företaget Maineborn Utveckling AB lever sin dröm i nya lokaler hemma på Västergårdsgatan. Sedan 10 år är hon egenföretagare men ser sig aldrig som färdig, att vidareutbilda sig är hennes väg till ständig utveckling.

Naturdelikatessen

Mångsysslaren Stefan Olsson som tillsammans med sin respektive driver korvkiosken utanför Vingåkers Factory Outlet, Naturdelikatessen och även kör grävmaskin. Stefan ser ständigt nya möjligheter och är en sann lokalpatriot.

Scandinavian Western & Co AB

1999 hittade Tommy och Inger sin drömgård i Österåker efter flera års letande. Sedan dess har företaget Scandinavian Western & Co AB funnits på orten.

Tommy var först med att ta in westernsadlar i kommersiellt syfte i Skandinavien. Han är den ende europén som har ett etablerat eget sadelmärke, TomGus, i USA.

Dyraste sadeln har sålts för 92 500:- och kunder kommer ända från Trondheim i Norge för sadelprovning hos Tommy.

SpeSab

Kenneth Grufvisare på SpeSab visar på en verksamhet med ett gediget kunnande och en modern och flexibel maskinpark med ett tydligt kundfokus. Idag finns Kenneths båda söner verksamma i bolaget och sammantaget är 18 personer sysselsatta i verksamheten. Ett specialsnickeri på orten att vara stolta över.

Ramplay

I Österåker finns företaget Ramplay som skapar appar, hemsidor och hjälper till med säljande texter. John, Amanda och Lena Ramstedt driver familjeföretaget med stort engagemang och visar verkligen ett Vingåker som den smarta landsbygden.

Thorslundkagge


Årets företagare 2019, Johan Thorslund, som passionerat driver Thorslundkagge imponerar stort. Den 25:e april öppnas dörrarna för butiksförsäljningen som kommer ske varje lördag och inom snar framtid planeras event i fabriken för whiskey och vinprovningar. Roligt med nya tankar och idéer för att utveckla Vingåkersbygden.

Holen Osteopati


En av våra nya företagare på orten är Christian Holen med sin firma Holen Osteopati. I januari flyttade han in i nyrenoverade lokaler på Trädgårdsgatan 3 i Vingåker där han finns på plats 3-4 dagar per vecka.

Christian är för många ett bekant ansikte då han är född och uppväxt på orten.

Han har genomgått en 4-årig utbildning på Osteopathögskolan i Göteborg.

Mählqvist Rör

”Rör det rör- rör det oss”. Mählqvist Rör grundades 1943 och har sedan dess funnits i Vingåker. Huvudkontoret som ligger i Vingåker sysselsätter 15 personer och filialerna i Katrineholm och Flen sysselsätter ytterligare 20 personer. Bolaget ägs och drivs idag av Mikael och Gunnar Mählqvist. Det genuina och långsiktiga i verksamheten är beundransvärt.

Ditt Skafferi/Ditt Snickeri

Mångsysslaren Dick driver bolagen Ditt Skafferi och Ditt Snickeri i Högsjö. Dick är modig och inte främmande för att prova nya inriktningar och idéer.

Vingåkers Vårdcentral

Entreprenören, sjuksystern och företagsledaren Linda Björling styr Vingåkers Vårdcentral med stor ödmjukhet. 28 000 unika besök genomförs årligen på vårdcentralen som sysselsätter 42 huvuden. Bland de anställda är friskvård i fokus och 60 minuter per vecka är schemalagt till en fysisk aktivitet.

Gus Textil

Sedan 1993 har strumpentreprenören Gunnar Svensson drivit Gus Textil. Funktionella strumpor och underkläder säljs idag via katalog, telefon, internet och i lagerbutiken. Det är svårt att gå obemärkt från engagemanget som finns.

Linderoths Tryckeri

Bröderna Jonas och Mats Wangenfors axlar ansvaret över det 122 år gamla tryckeriet efter pappa Lennart. Här är det full fart framåt som gäller med nyinvesteringar som avlöser varandra och håller de bägge bröderna och 20-talet anställda fullt sysselsatta.

Mekonomen Bilverkstad

Johan Larsson, VD för Nettobilar Group AB, och Mikael Karlsson visar upp en bilverkad i toppklass. Efter fem månader på orten har Mekonomen redan gjort ett rejält avtryck bland vingåkersborna.

2019

 • Jens Pettersson, VD på Silver & Stål, visar upp en fantastisk verksamhet med 40 anställda. Han berättar att bland annat att skalet till pacemakern gjordes här.
 • Lantbrukaren och golfbaneentreprenören Jerker Olsson, Båsenberga Golf AB, har ett stort engagemang i lantbruket, föreningslivet och Vingåkersbygden.
 • Matkonstnären Erica äger och driver Julita Rapsolja. Det krävs tre kilo raps för att framställa ett kilo olja.
 • Tony på Voith imponerar. Kommunens största privata arbetsgivare är något att vara stolt över. Här arbetar man i snitt 22 år och medelåldern på de anställda är 47 år. 2019 har man haft bästa året någonsin- snyggt jobbat!
 • Vingåkersbygdens fantastiska Provinsbutiken bygger ut. Roger berättar vikten av att vara på rätt ställe med rätt saker.

 • Marie Johansson på LJ Åkeri som tillsammans med maken Lasse roddar fyra bolag, lastbilar, anställda och fastigheter. Inget undgår denna järnkvinna.
 • Vingåkers ICA-Bengt är en sann lokalpatriot med en matbutik i framkant. 630 000 kvitton registreras varje år vilket blir 69 kvitton per invånare och år.
 • Affärsmannen, Richard Eriksson som satt Vingåkersbygden på kartan och drar drygt 400 000 besökare till orten varje år.
 • Sveriges första Snigeluppfödare, Carina Van Steenbergen, hitflyttad från Belgien med 50 000 sniglar som nu ska bilda sitt eget snigelkretslopp och slutligen landa på köksborden runtom i landet.

November 2019

 • Drivna Tomas Neuendorf på Båsenberga Hotell & Konferens som välkomnar med öppna armar och visar upp sin anläggning som utstrålar harmoni rakt igenom.
 • Knivskarpa Susanne Mulder på Stiftelsen Linden som bland annat berättar att av de 125 personer som finns på lönelistan är 52% män vilket är unikt inom vård och omsorg.
 • Christer Redfors som driver och äger KS Bygg som visar upp fina lokaler i Kvarteret Svarvaren Företagshotell.
 • Hjälmargårdens nya verksamhetschef Lars Gustavsson som tillsammans med sin fru Mari har tagit sig an driften av anläggningen med stort engagemang.
 • Profilen Gunnar Sjödin som i dagsläget äger ett 100-tal hyreslägenheter och flertalet lokaler i Vingåker däribland anrika Orangeriet.