Säfstaholmsäpplet

Runt Säfstaholms slott anlades i slutet av 1700-talet en stor engelsk park med vindlande gångar och mäktiga träd. Där fanns också en stor köksträdgård och naturligtvis en äppelgård och plantskola.

Sommaren 1851 tog trädgårdsmästare C.F. Rydström och parkmästare “Bernstuge-Olle” en inspektionstur i plantskolan. Olle hade yxan med för att hugga bort överåriga och oönskade träd. Enligt legenden har Olle satt yxan mot roten till ett av träden när mäster plötsligt ropar “Stopp, Olle!”. Rydström hade plockat en frukt från marken och smakat på det. Äpplet smakade så gott att man beslutade låta det trädet leva och bära frukt. Det är moderträdet till Säfstaholmsäpplet som ännu idag står kvar på samma plats. Nu står hon inte längre i en äppellund utan runt henne har villor och radhus vuxit upp. Men frukt bär hon fortfarande varje år.

Mitt emot Säfstaholms slott, invid bensinstationen, står skylten med kulturminnes-“kringlan” som visar vägen till moderträdet.

Äppelskörd

På grund av vårens tuffa bakslag med snö långt in i april blir det i år ingen äppelskörd att tala om. Vi laddar om under vinter och hoppas att 2018 blir ett bättre äppelår.

Naturminnesmärkt

Säfstaholmsträdet fridlystes 1921 och är skyddat enligt lag. Man får alltså inte plocka grenar eller göra annat som kan skada trädet.