Vingåkers kommun har analyserat vilka risker vi är utsatta för. Vi många gånger beroende av andra än oss själva i vardagen. Hur det beroendet ser ut är väldigt individuellt, om du bor i lägenhet i Vingåkers tätort är du t.ex. beroende av värme från vårt fjärrvärmeverk. Om du istället bor på landsbygden har du troligtvis egen ved- eller pelletspanna och oberoende av någon annan.
Vi har identifierat 20 risker i kommunen. Dessa risker har olika sannorlikhet och konsekvens, vilket betyder att vissa av dessa risker troligtvis inte kommer att inträffa, medan andra är mer troliga. De 6 största riskerna i Vingåkers kommun som vi prioriterar att jobba med att kunna motstå och hantera är:
Avbrott i värmeförsörjning | Avbrott i elförsörjning | Störningar i elektroniska kommunikationer |
Utsläpp farligt ämne | Pandemi | Värmebölja |
Kommunen har ansvar för de verksamheter vi bedriver, även vid en kris. Vissa av våra verksamheter prioriteras i kris och våra resurser styrs då främst hit händelse av en kris. Det innebär att du som är frisk och kan klara dig själv behöver göra det vid dessa situationer. Vi vill därför uppmana dig att fundera på hur du kan klara dig själv, i värsta fall utan el, vatten och andra förnödenheter i flera dygn. Känner du kanske någon som kan behöva din hjälp?
Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter före. Om vi klarar de första akuta dygnen underlättar det för de mest nödställda. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.
Vid kriser finns en risk att du måste klara dig utan till exempel värme, belysning, vatten och mycket annat. Här har vi samlat tips på hur du kan förebereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.
Krislåda
- Vatten och mat
- Vattendunkar
- Mat som klarar rumstemperatur
- Campingkök med bränsle
- Utomhus kan du använda en grill
Värme och ljus
- Alternativ värmekälla, om möjligt
- Ficklampa med extra batterier
- Stearinljus, värmeljus och tändstickor
- Varma kläder och filtar
Information
- Radio med batteri
- Solcellsladdare till mobiltelefon
Telefonlista på papper med viktiga nummer
- Information krishändelser finns på beredskapskanalen Sveriges Radio P4 samt kommunens hemsida
- Information om krishändelser i samhället finns även på krisinformation.se
Övrigt
- Husapotek med det viktigaste för dig
- Hygienartiklar
- Kontanter
Vatten och matförråd
En vuxen bör normalt få i sig ungefär tre liter vätska om dagen genom mat och dryck. Det mesta i matförrådet ska kunna lagras utan kyl eller frys och vara lätt att tillaga.
Krisinformation.se – sammanställer och förmedlar myndigheters information om till exempel elavbrott, extremt väder, naturolyckor och hot mot livsmedelsförsörjningen.
DinSäkerhet.se – checklistor, instruktionsfilmer, poddradio och generella råd och tips på hur människor kan förbereda sig för en samhällskris.