Tips till föräldrar med tonåringar

Att det är bra att prata alkohol med sin tonåring vet nog alla. Frågan är bara…hur? Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Måste man sitta och vänta tills de kommer hem på natten? Får man snoka i deras rum om man är orolig? Det är inte lätt att veta hur man ska göra alla gånger.
Boken Tonårsparlören är full av tips, argument, idéer och fakta som tonårsföräldrar kan ha nytta av. På www.tonårsparlören.se kan du ladda ner den kostnadsfritt eller beställa den till självkostnadspris.

Fem tips för tonårsföräldrar inför storhelg eller en fest:

  1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om föräldrarnas förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis mot langning.
  2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider med mera. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som ”alla andra får” verkningslösa.
  3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
  4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir nöjd för stunden men är innerst inne vanligtvis besviken. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden.