#paybackgeneration vill skapa engagemang till att göra aktiva val för klimatet

Sara, Mattias, paybackgeneration, Slottsskolan

Slottsskolans skolrestaurang i Vingåkers kommun vill utan pekpinnar ge ungdomar möjlighet att göra aktiva val för en hållbar värld. Genom satsningen #paybackgeneration har eleverna möjlighet att varje dag välja att äta mat från skolrestaurangens hållbara payback-meny. Syftet är att göra ungdomarna medvetna om hur de kan påverka framtiden, skapa engagemang och samtidigt minska Slottsskolans klimatpåverkan.

De rätter som finns på packback-menyn har låg påverkan på klimatet (max 0,5 Co2E per portion), tillagas av matrester för att minska matsvinnet, bidrar till ökad biologisk mångfald genom lokalt naturbeteskött och innehåller klimatsmarta råvaror.

Varje månad utses en eller flera invånare i Vingåkers kommun till trädfaddrar. För varje payback-tallrik skänker trädfaddern 50 öre till WWF’s plantering av regnskog på Borneo. Varje träd kostar ungefär 50 kronor och kompenserar klimatet med 300 kg Co2E. Under januari har eleverna gjort ett aktivt val för klimatet inte mindre än 1096 gånger genom att välja från den klimatsmarta payback-menyn. Det innebär att 10 nya träd i regnskogen i Borneo kommer att planteras.

Målet är att genom payback-menyn ge eleverna möjlighet att välja en mer hållbar konsumtion samt att minska Slottsskolans klimatpåverkan. Dubbel klimateffekt uppnås genom att trädfaddrarna klimatkompenserar. På sikt är förhoppningen att kunna uppnå helt klimatneutrala livsmedelsinköp.

För att sprida hållbarhetsarbetet och engagera fler utmanas Vingåkers kommuns företagare att hänga på utmaningen. Varje månad utses ett företag till månadens Join the #Paybackgeneration, vilket innebär att de under en månad hänger på konceptet genom till exempel försäljningskampanjer där pengarna går till välgörenhetsprojekt ur WWF’s hållbarhetsportfölj. Eleverna på Slottsskolan röstar sedan om vilka projekt som ska stödjas.

Är du intresserad av att bli trädfadder eller vill ditt företag/förening vara med i Join the #paybackgeneration? Skicka ett mail till paybackgeneration@vingaker.se

Informationsfilm om #Paybackgeneration

Hemtjänstens bilar har varit en ”het” potatis i lokaltidningen 📰 men för oss är de oavsett vad en nödvändighet för att verksamheten ska ”rulla” (i dubbel bemärkelse) 🚙
.
Vi har många brukare som bor på landsbygden och för att vi ska kunna ta oss dit snabbt och smidigt krävs bilar som transportmedel.
.
Tänk på det när ni ser våra vita bilar susa förbi i samhället att det är ”änglar utan vingar” (men med hjul) som ser till att våra äldre kan få bo kvar hemma så länge som möjligt även de som bor på vår vackra landsbygd 🍁
...

53 3

Vikten av feedback, synliggörande och bekräftelse av alla led i kedjan” kan inte nog poängteras ⛓
.
Här ser ni delar av ett järngäng som ser till att hemtjänsten och SÄBO har personal på plats och att verksamheten flyter.
.
Utan våra verksamhetsassistenter, bemannare och planerare vore vi ingenting 🙏🏻❣️
.
Tina, Helena, Malin och Linda ni är riktiga guldkorn⭐️⭐️⭐️ (Saknas på bilden gör Angelica, Ellinor, Magnus och Therese samt våra ”inhoppare” Malin Å och Caroline)
...

80 10

Veckorna går fort...
Vi vill tacka för oss och för att ni har följt oss v.35 och v.37
Hoppas att vi ses snart igen inom snar framtid
TACK och trevlig helg, men stanna kvar och följ Vingåkers kommun 💕

#jobbaivingåker #vingåkersbygden #vingåkerskommun #fredagsmys
...

41 3

Hej!
Idag får ni följa oss Sabina, Emelie, Kim. Vi jobbar som kvalitetssamordnare i Funktionshinderomsorgen. En stor del av vårt uppdrag är att, tillsammans med baspersonalen, utveckla det pedagogiska arbetet med brukarna. Idag sitter vi och planerar hösten 2019.
#jobbaivingåker
#vingåkersbygden
#vingåkerskommun
...

65 1

Dagens agendan bjuder också på nätverksträff på Duveholmsgymnasiet Gymnasiesärskola för att planera och se till att elever som går sitt sista år får komma ut på praktik i våra verksamheter inom daglig verksamhet.
Idag får jag träffa dessa härliga människor som jobbar på Gymnasiesärskolan en skola för ungdomar mellan 16 och 20 år som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.
#jobbaivingåker#vingåkersbygden
#vingåkerskommun
...

53 1

Arbetscoachens mål är att erbjuda ett individuellt anpassat stöd som leder till en fungerande, stimulerande och utvecklande sysselsättning för våra brukare i verksamheten och som i sin tur eventuellt kan leda till egen försörjning.
I arbetet ingår även att hitta nya externa arbets/praktikplatser samt att följa upp.
Idag ska jag besöka ett företag som vi har ett gott samarbete med...
...

49 2