Här hittar du information gällande Coronaviruset covid-19 som påverkar verksamheter inom Omsorg & stöd i Vingåkers kommun.
[2022-05-18] Besöksavrådan äldreboenden hävs
Vi bedömer nu att utbrottet av covid-19 på några avdelningar i vårt äldreboende är över för denna gång. Den allmänna rekommendationen att ej besöka boendet tas därför bort. Fortsatt kommer det att avrådas från besök till specifika avdelningar när någon form av smitta finns. Aktiviteter i samlingssalen återupptas och återgår till det normala.
Det är fortsatt viktigt med extra god handhygien och att den som har förkylningssymptom inte besöker äldreboendet eller deltar i aktiviteter där.
[2022-05-05] Covid-19 på kommunens äldreboende
Tyvärr har vi åter fått in smitta i kommunens äldreboende Humlegården/Ekgården. Det gör att alla gemensamma aktiviteter i samlingssalen är inställda de närmaste veckorna. Vi avråder också från besök på avdelningarna just nu och uppmanar till kontakt med personal innan besök genomförs.
Dag Wallströmer
Socialchef
[2022-02-24] Dos 4 på säbo
22-23 februari har vaccination av dos 4 mot covid-19 getts på säbo.
[2021-10-04] Tredje sprutan erbjuds på SÄBO under vecka 40
Under vecka 40 kommer boende vid SÄBO (Särskilt boende för äldre) i Vingåkers kommun att erbjudas att ta en påfyllnadsspruta, det vill säga spruta nummer 3.
[2021-09-27] Flera fall av covid-19 inom äldreomsorgen
Flera fall av covid-19 har bekräftats inom Vingåkers kommuns äldreomsorg, både hos personal och boende. Anhöriga är underrättade och åtgärder har vidtagits vid berörd avdelning.
[2021-02-25] Råd för besök på särskilt boende
Coronapandemin är fortfarande allvarlig och utgör ett allvarligt hot mot de som ännu inte är vaccinerade.
På kommunens särskilda boenden för äldre, Humlegården och Ekgården, har nu alla som ej tackat nej fått sin andra dos vaccin. Den del av personalen som inte tackat nej och har också fått en eller två doser. Risken för allvarlig smitta bland de boende är därför avsevärt lägre varför kommunen justerar sina råd för besök på särskilt boende.
Besök kan delvis ske mer normalt. Antalet särskilda besöksrum minskas men möjligheten kvarstår. Kommunen ser gärna att den möjligheten utnyttjas ytterligare en tid. Alldeles särskilt för de brukare som ännu inte är vaccinerade. På avdelningarna ska besök ske i de boendes rum och besökare ska vistas så lite som möjligt i allmänna utrymmen.
Vi rekommenderar fortfarande starkt att munskydd används vid besök och att ett avstånd på cirka 2 meter försöker upprätthållas.
Den som har förkylningssymtom ska fortsatt undvika kontakt med andra och absolut inte besöka äldreboenden. Det är också fortsatt nödvändigt med skärpt handhygien.
[2021-02-04] Beslut från Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
[2021-01-29] Dos två på Humlegården och Ekgården
Under fredagen har brukare på Humlegården och Ekgården vaccinerats med dos två. Likaså den personal som fått första sprutan, vilket innebär att cirka 1/3 av all omsorgspersonal i Vingåkers kommun är vaccinerade. I dagsläget är det inga förändringar beslutade kring besöksrutinerna på säbo. Vi återkommer när nya beslut tas.
[2021-01-15] Vaccination inom hemsjukvården pågår
Arbetet pågår med att vaccinera inom hemsjukvården och beräknas vara klart nästa vecka. Från och med nästa vecka, vecka 3, startar Region Sörmland vaccinationen mot covid-19 av personer med hemtjänst på vårdcentralerna i länet. Vaccinerbjudandet gäller även de som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård samt personer över 90 år. Mer information på Region Sörmlands hemsida.
[2021-01-08] Första dosen vaccin avklarad på SÄBO
Under fredagen gavs den första dosen vaccination på samtliga avdelningar på Ekgården/Humlegården (Särskilt boende). Nästa dos ska ges efter minst tre veckor. Efter andra dosen tar det ungefär en vecka innan man har bra skydd mot covid-19.
– Det har varit en intensiv dag men det känns bra att vi är igång. Alla har gjort ett jättebra jobb, berättar Andreas Andersson, enhetschef och samordnare av vaccineringen inom kommunens omsorgsverksamhet. Till sin hjälp har han under dagen haft dels kommunens egna sjuksköterskor samt personal från Vingåkers vårdcentral.
[2020-11-19] Nya besöksrutiner äldreomsorgen från och med 24 november
Då det råder restriktioner i verksamheten angående besök, ges nu möjlighet att under kontrollerade former besöka sin anhörig på Humlegården/Ekgården. Detta under förutsättning att besökare/den boende är symtomfri (ingen snuva, andningsbesvär, hosta, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående och muskel- samt ledvärk).
- Bokning av besök görs helst en till två dagar innan men gärna dagen före hos dagvårdens personal måndag-fredag 8.00-14.30 på telefonnummer 0151–191 74. Anhöriga går in via altandörren till matsalen som ligger bredvid Humlegårdens entré. Brukarna från avdelningarna går in via matsalsdörren.
- Besöken kan göras alla dagar i veckan mellan 10.00-12.00 och 13.00-17.00 i Humlegårdens matsal.
- Besöken är ca 30 min/besök och endast tre anhöriga per brukare/gång.
- Värd/Värdinna hämtar brukaren på avdelningen ner till besöket/matsalen och personal hämtar brukaren i matsalen när besöket är klart.
- Handsprit finns tillgängligt i samband med besöket.
- Efter besöket spritas alla ytor av. Det gäller bord, stolar, handtag, glasskiva och andra ytor som besökare och brukare kan ha kommit i kontakt med.
Observera att rutiner kan komma att ändras beroende på nya/ändrade direktiv eller utifrån verksamhetens egna riskanalyser.
[2020-11-05] Nya besöksrestriktioner och ökad användning av munskydd för att minska risken för Coronasmitta i vården
Vingåkers kommun har i nuläget få bekräftade smittfall och inga fall sedan sommaren i socialnämndens verksamheter. I resten av länet och länen runt omkring sker dock en explosionsartad ökning av antalet smittade med följd att smitta även når äldreboenden och hemtjänst. För att om möjligt förhindra att samma situation uppstår i Vingåker har socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) beslutat att införa en stark rekommendation till alla anhöriga att avstå icke helt nödvändiga besök på äldreboendenas avdelningar. Istället erbjuds möjligheten till besök under säkrare former i besöksrum utanför avdelningarna eller genom digital teknik. Förvaltningen har fått i uppdrag att skyndsamt utöka dessa möjligheter.
Skoglund har också beslutat att kommunen ska följa regionens rutin om användning av munskydd vid patientnära kontakter där så är lämpligt för att minska risken av smitta mellan personal och brukare. Förvaltningen har fått i uppdrag att arbeta fram en rutin för användande av munskydd som är anpassad till kommunens verksamhet och de omvårdnadssituationer som finns i den.
Med nuvarande utveckling bedöms besöksrestriktioner och rutinen med mun-skydd behövas fram till den sista april 2021.
Från den 6 november införs åter striktare besöksrestriktioner på äldreboenden. För att skydda våra äldre och minska risken för smittspridning ber vi besökare att ta hänsyn till besöksrutinerna nedan.
Har du förkylningssymtom, det vill säga snuva, andningsbesvär, hosta, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående eller muskel- samt ledvärk – vänta med besök till efter två symtomfria dygn!
- Möjlighet till besök finns i besöksrum utanför avdelningarna men dessa besök måste bokas i förväg senast dagen före. Bokning av besök sker på telefon 0151-191 74 måndag-fredag 8.00-14.30.
- Förbokade besök kan göras alla dagar i veckan 10.00-12.00 och 13.00-17.00 i Humlegårdens matsal. Anhöriga går in via altandörren till matsalen som ligger bredvid Humlegårdens entré. Brukarna från avdelningarna går in via matsalsdörren.
- Besöken är ca 30 min/besök och endast tre anhöriga per brukare/gång.
- Värd/värdinna hämtar brukaren på avdelningen ner till besöket/matsalen och personal hämtar brukaren i matsalen när besöket är klart.
- Handsprit finns tillgängligt i samband med besöket.
- Efter besöket spritas alla ytor av. Det gäller bord, stolar, handtag, glasskiva och andra ytor som besökare och brukare kan ha kommit i kontakt med.
Observera att rutiner kan komma att ändras beroende på nya/ändrade direktiv eller utifrån verksamhetens egna riskanalyser.
Växelvård
Från 1 oktober återupptas verkställande av alla växelvårdsbeslut.
Dagvård
Från 1 november återupptas verkställande av dagvårdsbeslut. Anpassning sker så att gruppstorlekarna begränsas till fyra deltagare per grupp. Därför kan frekvensen på dagvård för den enskilda glesas ut.
Samlingssal och matsal/restaurang
Samlingssalen kommer att hållas stängd för utomstående och för aktiviteter som riktar sig till hela säbo minst fram till årsskiftet. Detsamma gäller Humlegårdens restaurang.
[2020-09-29] Rutiner för besök inom omsorgsverksamheter
1 oktober upphör det tillfälliga besöksförbudet på äldreboenden. För att skydda våra äldre och minska risken för smittspridning ber vi besökare att ta hänsyn till besöksrutinerna nedan.
- Ta kontakt med avdelningen innan ditt besök för att stämma av inför besöket samt för att få information om eventuell besöksrestriktion på grund av smitta.
- För att besöka boendet ska du vara frisk. Har du förkylningssymtom? Vänta med besök till efter två symtomfria dygn.
- Vi uppmuntrar i första hand till besök utomhus. Inomhus sker besöket i brukarnas lägenhet/rum. Som besökare ska du inte vistas i de allmänna utrymmena.
- Max två besökare samtidigt hos en brukare. Finns önskemål om fler besökare, kontakta enhetschef i förväg.
- Håll avstånd och tvätta/sprita händerna ofta.
Vid smitta kommer besöksrestriktioner att införas på den avdelning det berör. Observera att rutiner kan komma att ändras beroende på nya/ändrade direktiv eller utifrån verksamhetens egna riskanalyser.
Växelvård
Från 1 oktober återupptas verkställande av alla växelvårdsbeslut.
Dagvård
Från 1 november återupptas verkställande av dagvårdsbeslut. Anpassning sker så att gruppstorlekarna begränsas till fyra deltagare per grupp. Därför kan frekvensen på dagvård för den enskilda glesas ut.
Samlingssal och matsal/restaurang
Samlingssalen kommer att hållas stängd för utomstående och för aktiviteter som riktar sig till hela säbo minst fram till årsskiftet. Detsamma gäller Humlegårdens restaurang.
[2020-04-28] Info från stabsledningen
Stabsledningen träffas från och med denna vecka 2 gånger i veckan istället för 5 gånger i veckan. Läget uppfattas i nuläget var mer stabilt.
[2020-04-11] Påskunderhållning för boende och medarbetare inom äldreomsorgen
På påskafton bjöd Vingåkers kommun sina medarbetare och brukare inom äldreomsorgen på påskunderhållning. Till sin hjälp hade man hyrt in de lokala artisterna Widén-Poppe-Strand.
– Vi ville skapa något extra för både våra medarbetare som gör ett storartat jobb, likväl ge våra boenden lite guldkant på deras isolerade situation, berättar Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande.
[2020-03-26] Ändrade öppettider/verksamheter
Som ett resultat av omplacering av personal har vissa verksamheter ändrade öppettider alternativt stängt. Åtgärderna är tillfälliga.
- Från och med fredag 27 mars 8.00 håller särskilt boende LSS samt särskilt boende Sol stängt för besök.
- Från och med måndag 30 mars har Individ- och familjeomsorgens reception ändrade öppettider: måndag-fredag 10.00-12.00. Telefontid: 8.30-12.00.
- Från och med 31 mars 8.00 stängs daglig verksamhet inom funktionshinderomsorgen.
- Dagverksamheterna inom äldreomsorgen håller stängt.
[2020-03-25] Fler frivilliga sökes för utkörning av matvaror till riskgrupper
På grund av en stor efterfrågan på hemkörning av matvaror till våra riskgrupper i kommunen söker vi fler frivilliga. Som frivillig behöver vi din hjälp med packning av matvaror samt hemkörning eller eventuella andra insatser framöver.
Har du tid över och vill hjälpa till? Kontakta Sara Abrahamsson på AnhörigCentrum 0151-193 70. Vid hemkörning av matvaror finns kommunens bil att tillgå. Körkort krävs.
[2020-03-24] AnhörigCentrum erbjuder i samarbete med Ica Supermarket Cityhallen hemleverans för 65+ och riskgrupper
Vingåkers kommun genom AnhörigCentrum har inlett det värdefulla samarbetet med Ica Supermarket Cityhallen som från och med 25 mars erbjuder hemleverans till pensionärer 65+ och personer i riskgrupp. Mer information om hemleverans på Ica:s Facebook.
[2020-03-20] Vi behöver dig som vill arbeta extra
Vi står som samhälle inför en unik och extra svår utmaning. För att som kommun och samhälle ha fortsatt hög kvalitet i våra verksamheter behöver vi med gemensamma krafter stötta och hjälpa varandra. Vi söker därför dig som vill arbeta extra inom äldreomsorgen, funktionshinderomsorgen och skolans verksamheter.
Läs mer och ansök: offentligajobb.se
[2020-03-20] Varning för bedrägerier mot äldre
Polisen har nationellt sett ett flertal anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre. Bedragarna använder sig av flera olika upplägg men med det gemensamt att de alla använder coronaviruset och smittspridningen som anledning till försöken.
Råd att förmedla till äldre i din närhet:
- Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.
- Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla.
- Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
- Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.
[2020-03-16] Information till anhöriga till personer som bor på kommunens särskilda boenden i äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen
Många av de personer som bor på våra särskilda boenden är på grund av andra sjukdomar känsliga för smittor som vinterkräksjukan, säsongsinfluensa eller Corona. Socialförvaltningen har på inrådan av länets smittskyddsläkare beslutat införa förbud mot ej nödvändiga besök på Ekgården/Humlegården från klockan 10.00 den 17 mars. Matsalen på Humlegården stängs också från den 17 mars. Även restaurangen på Sävstagården hålls stängd.
För mer information om Coronaviruset covid-19:
Vingåkers kommuns informationssida om Coronaviruset covid-19
Stöd
Relationsvåldsteamet
Om du behöver hjälp, råd och stöd kring våld i hemmet kan du kontakta Relationsvåldsteamet i Katrineholm. Det är gratis att ringa och träffa dem.
Våld i nära relationer kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, latent, materiellt och/eller hedersrelaterat.
Telefon 0150-48 83 00
Barnens rätt i samhället (Bris)
Du som är under 18 år kan ringa till Bris och prata med en kurator. Det är gratis. Du kan ringa till Bris alla dagar i veckan, även helg, och du behöver inte berätta ditt namn om du inte vill det.
Telefon 116 111
Mer information finns på Bris hemsida.
Kvinno- och Tjejjouren Miranda
Miranda finns för dig som behöver någon att prata med i dessa oroliga tider. De har särskild kunskap om kvinnor och barns utsatthet för våld i nära relation, men välkomnar i dessa tider alla typer av samtal. Stödverksamheten riktar sig till dig som är kvinna, eller barn och unga oavsett könsidentitet.
Telefon 0150-780 44, öppet vardagar klockan 10.00-14.00.
E-post tjej@jourmiranda.se
Chatta med tjejjouren Miranda
Måndagar 19.00-21.00
Onsdagar 14.00-16.00
Torsdagar 19.00-21.00
Fredagar 16.00-18.00
Kvinnofridslinjen
Tar emot samtal från hela Sverige, dygnet runt. Det är gratis och de erbjuder tolkning på olika språk.
Telefon 020-50 50 50
Mer information finns på Kvinnofridslinjens hemsida.
Väntjänsten Vingåker
Råd och stöd för dig som är äldre.
Telefon 073-630 04 26. Just nu oregelbundna telefontider, så får du inget svar: tala in namn och telefonnummer så blir du kontaktad av Sara Abrahamsson på AnhörigCentrum för vidare slussning till någon i Väntjänsten.
Äldrelinjen
Är du över 65 och känner att du behöver prata med någon? Ring äldrelinjen på vardagar mellan 10.00-15.00.
Telefon 020-22 22 33.
Mer information finns på hemsidan Mind, för psykisk hälsa.
Prata med ditt barn om Corona
Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver.
Mer information finns på Bris hemsida.
Röda Korsets stödlinje
Känner du stress och oro kring Corona-utbrottet som pågår? Röda Korset har en stödlinje där du får prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen. Öppet: måndag till fredag klockan 12.00–16.00. Alla samtal är anonyma.
Telefon 0771-900 800.
Mer information finns på Röda Korsets hemsida.
SOS
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har tankar eller planer på att avsluta ditt liv.
Detsamma gäller om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt.