Länsstyrelsen
Från och med den 1 januari 2009 är det länsstyrelsen i Nyköping som tar över den offentliga tillsynen över djur från kommunerna. Om du har frågor eller klagomål som rör skötsel och hållande av alla typer av djur i djurstallar, hagar och betesmarker, djurtransporter eller zoobutiker ska du alltid kontakta länsstyrelsen.
Tillstånd för olika typer av djurhållning, till exempel kennelverksamhet och hund- och kattpensionat ska också sökas hos länsstyrelsen. Kontakt med länsstyrelsen ska alltid tas när det gäller om- och tillbyggnad av stallar och andra djurutrymmen så att man är säker på att byggnaden blir godkänd när det är dags för tillsynsbesök.
Kommunen
Övriga problem som till exempel skällande hundar, allergi- och luktproblem ska däremot även i fortsättningen hanteras av kommunen.
Skyddsjakt
I jaktlagstiftningen ges möjlighet till så kallad skyddsjakt som kan tillgripas om vilda djur riskerar att ge upphov till skador på allmän hälsa och säkerhet (exempelvis sprida smitta), omfattande skador på grödor eller boskap, eller andra skäl av ”överskuggande allmänintresse”. Beroende på vilka djur det handlar om är det olika myndigheter som ger tillstånd till skyddsjakt – när det gäller de stora rovdjuren är det Naturvårdsverket, i annat fall länsstyrelsen.
I andra fall behövs inget sådant särskilt tillstånd, dessa fall uppräknas i jaktförordningens bilaga 4. Djur som kan vara aktuella för skyddsjakt är exempelvis grävling, vildsvin, kaja och kanadagås.
Det är polisen som har tillsyn över hur jakt bedrivs samt lämnar tillstånd till jakt inom tätbebyggt område. Kontakta Vingåkers kommun för information om vilka jägare som har tillstånd till jakt i tätbebyggda områden.
Vilda djur
Vilda djur är inte samhällsbyggnadsenhetens område. Det finns inget lagstöd för samhällsbyggnadsenheten att hantera klagomål på till exempel älgar, rådjur, harar, skabbrävar, måsar, grävlingar, kanadagäss eller förvildade tamkatter.
Besväras du till exempel av duvor på balkongen är det fastighetsägaren som ansvarar för åtgärder. Förvildade katter som är ägarlösa räknas som hittegods vilket är polisens angelägenhet. Om vilda djur uppträder aggressivt inom tätbebyggt område ska polisen kontaktas. I övrigt se under rubriken skyddsjakt.
Var uppmärksam på att vissa vilda djur kan vara fridlysta, till exempel alla ormar, fladdermöss, groddjur och myrstackar.
Viltolycka
Om du har råkat ut för en viltolycka är du skyldig enligt jaktförordningen att markera ut med varningstriangel och remsor på platsen där olyckan har inträffat och ringa polisen på telefonnummer 112. Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret inte visar någon synbar skada.
Vid polisanmälan av olyckan bör du kunna uppge:
- Dina person- och fordonsuppgifter
- Var olyckan har skett
- Vilken typ av djur som är inblandat och om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvann emot.
- När anmälan har inkommit till polisen görs en bedömning om en kommunjägare behöver bli kontaktad eller inte.
Skyldigheten att anmäla en viltolycka gäller för följande djur:
- Älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår
Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter.
Läs mer om viltolyckor på polisens hemsida genom att klicka här
Skadedjur
Insekter eller andra djur anses vara ohyra när de befinner sig på en olämplig plats och i för stort antal. Det kan exempelvis vara kackerlackor, möss, råttor, myror, husbock och vägglöss. De kan göra skada genom att förstöra trä och annat byggmaterial, textilier och livsmedel eller sprida smitta.
Om du upptäcker skadedjur i din hyresbostad är du skyldig att anmäla detta till din hyresvärd. Fastighetsägaren är ansvarig för att skadedjur bekämpas.
Bor du i egen villa eller radhus är det du själv som ansvarar för att hålla ohyra borta. Innan du beställer sanering, kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om en skadedjursförsäkring är kopplad till din hemförsäkring.
Störande djur - Fåglar
Det är i första hand fastighetsägaren som ansvarar för att vidta åtgärder mot störande fåglar om det finns risk eller olägenhet för människor hälsa. Om du som boende störs av fåglar är det alltså berörd fastighetsägare du ska kontakta.
Enligt jaktlagen får man inte ta eller förstöra fågelägg. Att skjuta av fåglarna är heller ingen bra lösning då problemet oftast återkommer. Fiskmåsen är dessutom fredad i hela landet under häckningssäsong (1 april – 31 juli). Det är bättre att arbeta långsiktigt och förebyggande genom att ta bort lättillgängliga boplatser och minska möjligheterna för fåglarna att hitta föda i området.
Här följer några tips på vad som kan göras för att undvika att häckningen blir ett olägenhetsproblem:
Tag bort kvistar, gamla bon och möjligt bomaterial från tak och hängrännor innan äggläggningen
- Gör tak och byggnader otillgängliga för bobyggnad genom att spänna upp nät eller trådar
- Mata inte fåglar. Även om det är småfåglar som matas drar det till sig andra fåglar
- Håll rent vid komposter och soptunnor så att de inte drar till sig fåglar och andra skadedjur
- Samarbeta med andra fastighetsägare i området för att undvika att fåglarna bara flyttar till grannfastigheten
- Duvor kan skrämmas bort med rovfågelsattrapper som placeras på hustaket
- Fastighetsägare som har avtal med skadedjursbekämpare kan ofta både få råd och praktisk hjälp med borivning
Störande djur - Hund
Att tänka på för hundägare
Hundar får inte springa fritt. Du ska alltid ha din hund under uppsikt och kontroll. Ägaren till en aggressiv hund kan bli ålagd av polisen att till exempel sätta munkorg på hunden.
Hundägare har enligt lag ett så kallat strikt ansvar för hunden. Det innebär att du som hundägare är ersättningsskyldig för allt som din hund orsakar, oavsett om du är vållande eller inte. Om någon öppnar grinden till din tomt och släpper ut din hund och hunden orsakar en trafikolycka är det du som hundägare som blir ersättningsskyldig. Var noga med att du har en ansvarförsäkring! Ofta ingår det i hemförsäkringen men det är bäst att kolla innan något händer.
Hundar får inte vistas på offentliga badplatser eller kyrkogårdar. Det råder koppeltvång på flera platser i kommunen. Under tiden den 1 mars till och med den 20 augusti måste alla hundar kopplas och hindras från att störa vilt. Observera att hunden även i ett långt flexikoppel kan störa vilt.
Respektera att det finns människor som är rädda för, eller inte tål, hundar. Koppla hunden när du möter andra, oavsett hur ”snäll” hunden är.
Som ansvarsfull hundägare tar du alltid upp bajs efter din hund inom tätbebyggt område och på annan plats där många personer vistas.
Du ska alltid försöka få din hund att störa så lite som möjligt. Under dagtid kan du inte begära att hundar alltid ska vara helt tysta. Dock är ständigt skällande hundar inte acceptabelt. Om hunden skäller så att det stör nattetid kan kommunen förbjuda ägaren att ha hund i hundgård.
I lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter kan du läsa mer om vilka krav som ställs på djurägaren vad gäller tillsynen över sitt husdjur (hund eller katt). Tillsyn för denna lag Polisen. Klicka här för att läsa om lagen, länken öppnas i nytt fönster.
Att tänka på för dig som känner dig störd av hundar
Under dagtid får du acceptera att du hör grannens aktiviteter, vare sig det gäller
gräsklippning, lekande barn, musikspelning eller skällande hundar. Tycker du att skällandet blir oacceptabelt störande, kontakta i första hand hundägaren och försök komma överens om en lösning.
Om Samhällsbyggnadsenheten får klagomål på skällande hundar som stör brukar vi skicka en skrivelse till hundhållaren. Om det ändå inte blir bättre så åker vi ut och lyssnar. Skäller inte hunden eller hundarna då, så kan vi inte gå vidare med ärendet, annars har Samhällsbyggnadsenheten möjlighet att förelägga hundägaren att till exempel hålla hunden inomhus nattetid för att inte grannarna ska bli störda.
Om du misstänker att ett djur far illa
Anmälan om djur som far illa gör du till Länsstyrelsen, se nedan.
Du kan anmäla via webbanmälan, djurskydds-telefonen 010-223 41 50 (Må 13-15, ti-fr 9-12) eller brev till Länsstyrelsen. Du har alltid rätt att vara anonym vid anmälan om djur som far illa.
Din anmälan blir en offentlig handling när du gör en webbanmälan då din IP-adress loggas automatiskt av Länsstyrelsen. IP-adresser är en offentlig handling som kan begäras ut av vem som helst. Full anonymitet vid webbanmälan är därför inte garanterat.
Kontakt för frågor om vilda djur och djurhållning
Miljöinspektör
Telefon
0151-191 00 (växeln)
E-post
samhallsbyggnadsnamnden@vingaker.se
Telefontid
Telefontid måndag-fredag 10.00-12.00