Mat och måltider

I Vingåkers kommun produceras, serveras och levereras mat med omsorg om både människor och miljön. Goda, bra måltider ger nöjda matgäster, stolt personal och kan hjälpa till att förbättra resultaten i hela verksamheten.

Måltidspolitiska programmet

Måltiderna ska vara ett av livets glädjeämnen, och maten ska ge den energi och de näringsämnen som varje person behöver. Därför ska måltiderna vara vällagade och näringsriktiga och ätas i en trevlig miljö så att hela måltidsupplevelsen blir positiv.

I Vingåkers kommun arbetar vi utifrån ett måltidspolitiskt program. Det är vägledande för hur kommunen ska arbeta med och utveckla måltiderna i verksamheterna.

Vingåkers måltidspolitiska program sätter gästen i fokus. Det handlar alltså om hur nöjda gästerna är med maten, deras möjlighet att välja mellan olika maträtter, förbättrad måltidsmiljö och anpassad schemaläggning för elever och måltidsordning för äldre. Maten ska också vara livsmedelssäker ur hygiensynpunkt.

Klimatsmart Ekomat

Vingåker kommuns ambition är att måltiderna som serveras i våra skolrestauranger, förskolor och äldreomsorg, ska vara klimatsmarta (långsiktigt hållbara för miljön) och producerade med högt ställda krav på etik. Klimatsmart Ekomat är en modell för att servera mat lagad från grunden med en hög andel ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta livsmedel. Vi väljer råvaror som är aktuella för årstiden och har låg klimatpåverkan samt arbetar aktivt med att minska matsvinnet.

Lagat från grunden

Våra gäster är vårt första och största fokus. Vi serverar rejäl, hemlagad mat, med färre tillsatser. I Vingåker får kockarna använda sin kompetens och gör till exempel egna köttbullar och färsbiffar. Till en lunchservering rullar Humlegårdens kök 15000 köttbullar.

Miljömärkta och hållbara livsmedel

Vi arbetar för ett hållbart samhälle och tar ansvar för både människor och vår jord. All fisk som serveras är fiskad ur hållbara bestånd (MSC-märkt), och en hög andel av våra livsmedel är rättvisemärkt, ekologisk.

Målsättningen i det måltidspolitiska programmet är att nå 40 % ekologiska livsmedel inom de närmaste åren.

Svenska och lokalproducerade råvaror

Vi värnar om de svenska bönderna och vill hålla en lokal förankring och stärka näringslivet runt Vingåkersbygden. Att köpa svenskt är miljömässigt mer hållbart med korta transporter och god djurhållning. Därför väljer vi i så stor utsträckning som möjligt svenskt och lokalproducerat på tallriken.

Målsättningen i det måltidspolitiska programmet är att nå 15 % närproducerade varor inom de närmaste åren.

Klicka här för att komma till verksamheternas måltidsmenyer.

Måltidspolitiskt program

Tf Måltidschef/Kökschef område Söder

Tf Kökschef område Norr

Kökschef Humlegården