Vill du bygga nära vattnet? Inom 100-300 meter från sjöar och vattendrag råder strandskydd, vilket innebär att det är reglerat vad som är tillåtet att göra på platsen. Om du ska bygga i det området måste du söka strandskyddsdispens.
Vad är strandskydd?
Strandskyddet är ett generellt skydd och gäller på ett likartat sätt i hela landet. Syftet med skyddet är att långsiktigt trygga att medborgarna har tillgång till strandområden genom allemansrätten samt bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.
Strandskyddet varierar mellan 100-300 meter från strandkanten både på land och i vattenområdet och inkluderar även undervattensmiljön beroende på vilket vattendrag det gäller.
I Vingåkers kommun är det 100 meters strandskydd som gäller, från strandkanten både på land och i vattenområdet.
Läs mer om strandskydd på Naturvårdsverkets hemsida.
Vad gäller inom strandskyddat område?
Inom strandskyddat område är det förbjudet att vidta vissa åtgärder, som bland annat:
- bygga nya byggnader,
- ändra befintliga byggnader eller hur de används, bygga andra anläggningar exempelvis bryggor, grillplatser eller staket om det avhåller allmänheten från platsen,
- grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras,
- åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.
Strandskyddsdispens
Samhällsbyggnadsnämnden kan bevilja så kallad strandskyddsdispens för en åtgärd inom strandskyddat området om det finns något särskilt skäl. Med särskilt skäl menas något av de skäl som är angiven i lagen och inga andra än just dessa. De särskilda skälen finns angiven i 7 kap. 18c § miljöbalken.
Lagstiftning
Strandskydd och strandskyddsdispens regleras i miljöbalken. Där finns angivet vad skyddet innebär, när det gäller samt när det är möjligt att bevilja undantag från förbudet.
Undantag
Länsstyrelsen i Södermanland har tagit ett beslut som möjliggör för vissa kompletteringsåtgärder utan att det krävs en ansökan om strandskyddsdispens. Kompletteringsåtgärd kan till exempel vara liten tillbyggnad av ett enbostadshus. Två krav som bland annat ska vara uppfyllda är:
- Åtgärden ska vara inom 15 meter från bostadshuset, och
- Det ska vara minst 25 meter mellan strandkanten och åtgärden.
Behöver jag strandskyddsdispens även om jag inte behöver bygglov?
Ja, du behöver strandskyddsdispens om du ska göra något inom strandskyddat område även om åtgärden inte kräver bygglov eller anmälan. Strandskyddet regleras av annan lagstiftning än bygglov, anmälan, etc. och därmed krävs dispens oavsett i de fall då strandskydd råder på platsen.
Vad händer om jag bygger utan dispens?
Om du utför en åtgärd inom strandskyddat område som kräver strandskyddsdispens resulterar det normalt med att miljö- och byggnämnden måste föra tillsyn och utreda saken. För mer information om detta kan du kontakta miljöinspektör på miljö- och byggavdelningen.
Vad är särskilda skäl?
Särskilda skäl är något som måste finnas för att strandskyddsdispens ska kunna beviljas och det är endast de skäl som är angiven i lagen (miljöbalken) som får användas. Läs mer om särskilda skäl på Länsstyrelsen Södermanland läns hemsida.
Så ansöker du
Ansökan om strandskyddsdispens görs normalt till samhällsbyggnadsnämnden, gärna via e-tjänst Ansökan om strandskyddsdispens. Du kan även använda ansökningsblankett.
Vad ska ansökan innehålla?
Ansökan ska vara skriftlig och ska innehålla ansökan tillsammans med handling/ritningar som tydligt beskriver den åtgärd du har tänkt utföra. Beroende på vad du ska göra kan det variera vad som behöver lämnas in. Normalt ska följande handlingar lämnas in:
- Ansökan
- Situationsplan (skala 1:400)
Det kan behövas ytterligare handlingar, vi kommer i så fall kontakta dig när vi har fått din ansökan.
Bygg/miljö
Telefon
0151-191 00