Vandringsteatern Återvändaren 2022

Vandringsteatern Återvändaren sattes för första gången upp under Kristi himmelfärdshelgen 2022.


Återvändaren är Kulturskolans nyskrivna vandringsteater som lyfter delar ur Vingåkerbygdens rika historia. Som publik kommer du med fällstolen under armen få vandra runt Säfstaholms vackra slottspark. Du kommer få slå dig ner på din stol och ta del av utvalda delar ur historien, gestaltad med teater, musik och dans.

Du kommer få hjälpa Barnet vars ättlingar emigrerade till Amerika att hitta tillbaka till sina rötter. Under vandringen görs nedslag i olika tidsåldrar, historien berättas inte alltid i kronologisk ordning. Det gäller att hålla ögon och öron öppna för att inte missa någon av de människor vi skrivit in i historien.

Kulturskolans pedagoger och elever kommer tillsammans med skolbarn och vuxna amatörer från Vingåkersbygden ta med er på en fantastisk upplevelse där längtan, framtidstro och en del entreprenörskap kommer få plats.

Både manus och musik såväl som koreografier är nyskrivna. Genom ett gediget undersökande och letande i Hembygdsgårdens arkiv, samtal med nu levande vingåkersbor som delgett oss sina personliga minnen och berättelser, ett djupdyk i musiktraditioner genom sekler och årtionden har vår historia Återvändaren sakta värkt fram.

Nyfiket undrar vi vilken medicin Doktor Aronsson vill ge sina patienter. Hur gick tankarna och drömmarna uppe i Takåsen när de unga textilarbeterskorna träffades på lunchrasten. Hur lät egentligen Greve Gustaf Trolle-Bonde när han upptäckte att Charlotte ville något annat än vara gift med honom. Hur var det med motorn och de blöta pengarna som omger berättelsen om Läppe Pelle? Hur serverade han sitt kaffe och vem var Sme-Emil?

Kommer barnet att få fatt på sina ättlingar?

Återvändaren 2022

Vandringsteatern görs med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

 

Biträdande kulturskolechef