Musik

Brass

Brass är en instrumentfamilj med instrument som är gjorda av mässing, som betyder brass. De vanligaste brassinstrumenten är:

  • trumpet: som låter kungligt och ofta spelar fanfarer
  • valthorn: som är lite mjukare än trumpeten och är hoprullat så att ryttare förr i tiden kunde hålla hornet under armen när de red
  • trombon: som är lite större och har ett drag att ändra toner med istället för ventiler
  • tuba: som är det största brassinstrumentet, det spelar bastonerna

Brass används ofta i filmmusik, när något spännande händer men man hör även brass i popmusik, klassisk musik och jazz.

Instrumenten kan anpassas efter dig så du kan hitta vilket brassinstrument som passar dig bäst.

Du får även möjlighet till att spela i ensemble och/eller orkester.

Stråk

På Kulturskolan har du möjlighet att träffa på två av instrumenten i fiolfamiljen. Fiol, eller violin som den också kallas, och cello.

Fiolen är ett väldigt gammalt instrument. Den byggdes i Italien redan på 1500-talet men ser i stort sett likadan ut nu som då. Fioler används i all slags musik; klassiskt, jazz, pop, rock och världsmusik. Det är ett instrument som passar bra i en grupp/orkester.

Vi använder fioler i en storlek som passar var och en, och vi byter storleken allt eftersom man växer. Kulturskolan har möjlighet att hyra ut fioler i olika storlekar allt eftersom du växer, oftast mellan lågstadiet till högstadiet. Det finns sex olika storlekar på fioler.

Flöjt

Tvärflöjter och blockflöjter finns i många olika modeller och storlekar. När du spelar tvärflöjt eller blockflöjt på kulturskolan får du lära dig spela olika musikgenrer.

Du får även möjlighet till att spela i ensemble och/eller orkester.

Instrument kan du välja att hyra av oss eller köpa eget.

Piano

I Kulturskola kan du lära dig att spela piano. Vi har pianolektioner för nybörjare, men även för mer avancerade elever. Som elev får du individuella lektioner, men kan också få spela tillsammans med andra pianister, sångare och instrumentalister. Tillsammans med din lärare får du hjälp att utveckla musikalitet, konstnärlighet och teknik. Du får också möjlighet att vara med på de föreställningar Kulturskolan anordnar under året.

Gitarr och elbas

Gitarr är förmodligen det vanligaste stränginstrumentet och är ett mycket flexibelt och användbart instrument som kan användas i de flesta sammanhang. Det finns olika typer av gitarr: Nylonsträngad, stålsträngad och elgitarr. Gitarren har sex strängar. På gitarr kan man spela både melodi och ackord.

Elbasen är ett vanligt kompinstrument men det går även att spela melodier. Den har fyra strängar och klingar mörkare än gitarren.

Sång

Alla har en röst att tala med och även sjunga med. På kulturskolan får du möjlighet att utveckla just din sångröst. Vi utgår från sånger och övningar som passar för din röst, men även låtar som du själv väljer, som du gillar att lyssna på.