Södergårdens förskola

Södergårdens förskola ligger i centralorten på söder i Vingåker. Vi har en stor gård med närhet till grönområden. Förskolan har två avdelningar: Grodan 1-3 år och Nyckelpigan 3-4 år.

I arbetet med barnen utgår vi från läroplanen-18 där varje barn ska:

  • Mötas med respekt, empati, hänsyn och lyhördhet
  • Få chans att utveckla självständighet och kompetens
  • Få sina behov tillgodosedda och uppleva sitt eget värde
  • Uppmuntras till lustfylld lek och lärande

Södergården jobbar för att bli en sockerfri förskola och tillsammans med barnen försöker vi att hitta mer hälsosamma alternativ vid måltider. Några exempel kan vara rivet äpple på gröten istället för sockrad sylt, sockerfria smoothies till mellanmål och mixade frukter och bär till pannkakorna. Vid festliga tillfällen unnar vi oss fruktsallad med vispad grädde till.

Hos oss arbetar barn och pedagoger temainriktat med språk, matematik, naturkunskap, rörelse och hälsa, skapande samt socialt samspel. Några gånger i veckan delar vi oss i mindre grupper anpassade efter barnens ålder och nivå, allt för att locka fram ett lustfyllt lärande. Nedan finns exempel av verksamheten på Södergårdens förskola:

Vid matematikstunderna spelar vi mattespel, mäter, arbetar med form och färg, pratar om kroppen och kroppsuppfattning, sjunger mattesånger med mera.

Vid språkstunderna jobbar vi med material från Före Bornholmsmodellen, vi spelar språkmemory, har språkpåsar, läsning, objektsagor, flanosagor, munmotorik, ordpussel, stavelser och rim och ramsor.

Skapande: Skapande tar stor plats i verksamheten och bara fantasin sätter gränser för vad som skapas. Vi målar, limmar och skapar, papper i olika former och material, kartong, pärlor, plusplus mm. En dag i veckan går vi på promenad och samlar naturmaterial att skapa med.

Naturkunskap/Teknik: Pedagoger har gått utbildning i NTA, naturkunskap och teknik för alla i förskolan. Vi experimenterar och pratar om naturvetenskapliga fenomen, bygger och konstruerar.  Vi jobbar med ljusbord, projektor och Polyglutt (böcker på nätet) Även här anpassar vi verksamheten efter barnens ålder och intressen.

Socialt samspel är något vi arbetar med dagligen. Vi har material i exempelvis Kompisböckerna med bra innehåll och övningar som främjar kompisrelationer. Vi jobbar med tecken som stöd och även bildstöd för att verksamheten ska vara anpassad och konkret för alla barn. Vi lägger också stor vikt vid att vårdnadshavare och barn ska känna sig trygga med oss pedagoger.

Varje fredag träffas alla avdelningar och har en sång- och musikstund tillsammans och sista fredagen i månaden har vi fredagsdisco med sockerfritt fika som barn och pedagoger har bakat tillsammans.

Kontakt

Rektor Gränden, Södergården, Lindgården Österåker, Baggetorp