Vingåkers kommun prisas för bästa tillväxt i Södermanlands län

Publicerad: 2019-12-18

Vingåkers kommun utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i Södermanlands län 2019, dessutom för sjätte gången på tio år. Priset Bästa Tillväxt delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra och tredje plats kommer Katrineholm respektive Flen.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.
– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Vingåker toppar i Södermanlands län är extra roligt eftersom kommunen är en typisk svensk kommun med framför allt många små och medelstora företag som år efter år visar stabil tillväxt och lönsamhet, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Att få priset Bästa Tillväxt är naturligtvis ett fint bevis på att näringslivet i kommunen mår bra. Jag är stolt, men mest stolta ska våra duktiga företagare vara. Det är ju de som gör jobbet och skapar arbetstillfällena, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i kommunen. Det här stimulerar verkligen det fortsatta arbetet med att utveckla Vingåker, både som ort för ett aktivt näringsliv och som en bra plats att leva och bo på.

Vad är det då som ligger bakom framgångarna?
– Det är naturligtvis flera orsaker, men ett grundläggande skäl är att det finns en genuin företagaranda i Vingåkers kommun som går långt tillbaka i tiden då konfektionsindustrin var dominerande. Man brukar ju tala om Gnosjöandan, men man skulle lika gärna kunna tala om en Vingåkeranda.
– Här finns ett driv och ett entreprenörskap som är imponerande!

Susanna Oom Samuelsson framhåller vidare att Vingåker har en mix av företag, både små och medelstora, som är verksamma inom ett brett spektrum av branscher.
– Det finns över 600 registrerade företag i kommunen med omkring 1 900 anställda som arbetar med allt från tillverkning till vård och omsorg, handel, kultur, jord- och skogsbruk med mera.
– Med den struktur som näringslivet har är vi mindre sårbara vid en lågkonjunktur än andra kommuner som kanske domineras av en stor arbetsgivare, fortsätter hon. Vi har en historia med duktiga företagare men också ett näringsliv med allt fler yngre, hungriga företagare som verkligen vill satsa och expandera.

Hon hoppas också på att nya företag ska välja att etablera sig i Vingåker.
– Vi ska bli bättre på att marknadsföra Vingåker. Exempelvis att vi ligger bra till rent logistiskt, mitt mellan Örebro, Eskilstuna och Norrköping och på pendlingsavstånd till Stockholm. Vi hoppas också på att fler barnfamiljer, som tröttnat på storstadslivet med köer, högt tempo och höga boendekostnader, ska välja att flytta till Vingåker, med alla de fördelar som finns här i form av kommunal service, närhet till natur och ett aktivt friluftsliv.
– Vingåker får gärna bli större. Både när det gäller företagande och antal invånare, avslutar Susanna Oom Samuelsson.

Mer information:
www.syna.se

Kontakt:
Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig, susanna.samuelsson@vingaker.se, 070-334 46 12

Mer aktuell information