Vingåkers kommun har fått projektstöd för att skapa smarta lösningar på landsbygden

Publicerad: 2019-05-10

Vingåkers kommun har tillsammans med fyra andra aktörer; Atea, Sensapp, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Ip-only fått beviljat projektstöd från Vinnova.

-Det drivs idag många projekt och satsningar för att skapa ”smarta städer”. Det känns väldigt roligt och viktigt att Vingåkers kommun nu genom detta projekt kan få sätta fokus på landsbygden i samhällsutmaningar som skulle kunna bemötas med digitala lösningar, säger Regins Westas Stedt som är landsbyggdsutvecklare i Vingåkers kommun.

För att lösa utmaningar i samhället på systemnivå behöver man arbeta långsiktigt. Därför finansierar Vinnova samverkansprojekten i tre steg i upp till fem år och med upp till 30 miljoner kronor. Projektstödet som Vingåkers kommun nu fått gäller för steg 1. I steg 1 genomförs kartläggning av verksamheterna, nuläges- och fördjupad behovsanalys, identifiera aktörer, intressenter och referenser samt utvärdera och ta fram en handlingsplan för steg två.

Projektets potential långsiktigt är att:
– stärka svensk konkurrenskraft genom att skapa bättre förutsättningar för näringslivsverksamhet
– skapa hållbara, skalbara lösningar som samlar in, analyserar, använder och delar data för ökad samhällsnytta
– framtagen konstellation och samverkansforum för ökad innovationsförmåga och kontinuerlig samhällsförbättring

-Det här är riktigt, riktigt roligt, säger Ralf Hedin, kommunchef i Vingåkers kommun. Jag är glad att Vinnova gör en sådan här satsning. Här kan vi ta ett stort kliv framåt för att lösa svåra samhällsutmaningar, i Vingåker så klart men vi bidrar också till utvecklingen i Sverige i stort. Det ska dessutom bli väldigt roligt att jobba ihop med våra fyra samverkanspartners.

Mer aktuell information