Vingåker en av tre finalister till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020

Publicerad: 2020-03-11

Vingåkers kommun och Slottsskolan 7-9 har skapat det gemensamma projektet Payback Generation för att vända dagens klimatångest till handlingskraft. Med hjälp av god och resursklok mat och positiva valmöjligheter bygger de framtidstro hos eleverna och skapar miljöengagemang i hela samhället. Nu är de en av tre som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i Arla Guldko 2020. Vem som tilldelas priset avgörs vid den stora finalgalan den 4 maj 2020 i Stockholm.

– Vi är nästan chockade över att vi är nominerade till Årets Guldstjärna. Vi ser det som hela Vingåkers nominering eftersom såväl näringslivet som invånare i  kommunen är engagerade i hållbarhetsarbetet, säger Susanne Larsson, måltidschef i Vingåkers kommun.

Susanne Larsson, Sara Svensson, kökschef på Slottsskolan 7-9, och Mattias Edvinsson, kock på Slottsskolan 7-9, är matentusiasterna som dragit igång projektet Payback Generation. På skolan har de introducerat aktiva val där eleverna får möjlighet att välja en paybacktallrik med klimatsmart mat. För varje paybacktallrik som väljs skänks 50 öre till världsnaturfondens trädplantering på Borneo, ett hållbarhetsprojekt som eleverna har valt. Pengarna skänks av de medborgare, en eller flera, som varje månad utses till trädfaddrar. Vingåkersbygden har tillsammans planterat 192 träd under 2019.

För eleverna gör paybacktallriken det enkelt att engagera sig och göra hållbara val utan pekpinnar. Skolan lyfter fram det positiva med att bidra till miljömässig hållbarhet oavsett om det görs varje dag eller ibland. Efterhand har även näringsliv, media, politiker och medborgare involverat sig i satsningen och det skapar extra engagemang och stolthet hos eleverna. Kocken Mattias får alltfler förfrågningar om att föreläsa om Payback Generation och hjälpa företag och organisationer att komma igång med Payback Generation på det sätt som passar dem.

Även företagen står i kö för att få vara med och varje månad utses ett företag till ”månadens Join the #Paybackgeneration”. Företaget som har utsetts  gör egna försäljningskampanjer till förmån för Världsnaturfonden och skänker pengar till välgörenhetsprojekt ur hela WWF:s hållbarhetsportfölj. Eleverna på Slottsskolan är delaktiga även här och röstar om vilka projekt som ska stödjas. Med på bild två av de engagerade företagen – Strandviks blommor samt OKQ8.

Om Arla Guldko
Arla har en viktig roll i att utveckla branschen, inte minst när det gäller mat till unga och gamla. Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik. 

För mer information:
Maja Nordström, projektledare Arla Guldko, Arla Foodservice
070-28 72 111
maja.nordstrom@arlafoods.com

 

Kontakt Slottsskolan 7-9
Susanne Larsson, måltidschef
073-055 09 25
susanne.larsson2@vingaker.se

 

Mer aktuell information