Till barn, elever och vårdnadshavare i Vingåkers kommun

Publicerad: 2021-04-13

[2021-04-13]

Som många av er kanske känner till så sprids information på sociala medier och inom annan media om en så kallad ”tafsardag”.

Kort går det ut på att killar uppmanas att tafsa på någon samtidigt som övergreppet filmas. Filmerna ska sedan publiceras på sociala medier, vanligast den 15 april.

Polisen har gått ut med information, bland annat på sin Facebooksida där man beskriver att man ständigt ser nya ”challenges” och att de har en tendens att spridas snabbt. Polisen beskriver vidare att om någon tafsar på någon så är det sexuellt ofredande och att filma en sådan händelse kan vara kränkande fotografering. Att sprida filmer är olaga integritetsintrång och/eller barnpornografibrott.

Förskolorna och skolorna i Vingåkers kommun är medvetna om det som sprids på sociala medier om ”tafsardagen” och arbetar förebyggande med värdegrundsarbete gällande personlig integritet och vad som är rätt och fel vad gäller exempelvis beröring. Det sker bland annat genom; information, diskussioner, dilemmaövningar och inte minst genom ”stopp – min kropp”.

Om händelser liknande de som beskrivs ovan uppmärksammas på någon av kommunens förskolor eller skolor kommer vi agera. Detta gör vi genom att föra samtal med berörda barn/elever samt kontakta vårdnadshavare.

Som ett led i att undvika att händelser av detta slag händer/kommer att hända i Vingåkers kommun så ser vi gärna att ni pratar med era barn/ungdomar om varje individs rätt till sin egen kropp, att det inte är okej att ta på någon utan att båda samtycker. Med äldre barn/ungdomar kan man föra diskussionen djupare genom att förtydliga att det är en olaglig handling och att det kan medföra straffpåföljd.

Har ni ytterligare frågor eller funderingar så är ni välkomna att höra av er till förskolan/skolan för ytterligare information.

 

Med vänliga hälsningar

Rektorer i Vingåkers kommun

Mer aktuell information