Stort intresse för föreläsning om psykisk ohälsa

Publicerad: 2017-10-06

Den 3 oktober hade Johan Håkansson föreläsningen ”Vi måste prata om Johanna” i samlingssalen på Humlegården tillsammans med cirka 70 stycken åhörare. Föreläsningen behandlade ämnet psykisk ohälsa och baserar sig på berättelsen om Johanna och hennes självmord. ”Johanna” i titeln är en metafor för just psykisk ohälsa och självmord och syftet är att avstigmatisera dessa ämnen, att utbilda och informera.

”Min syster Johanna var en älskad dotter, en älskad syster och en älskad vän. Trots all kärlek kunde Johanna den 1 juni 2008 inte längre se någon annan utväg än att ta sitt eget liv; hon blev bara 26 år. Något de flesta inte visste innan Johanna dog och något många fortfarande inte vet är att hon försökte ta sitt liv en gång tidigare, i februari 2003. Vi inom familjen valde undermedvetet att hålla tyst om detta. Vi hade ingått en tyst överenskommelse. Vi skulle ta hänsyn till farmor, farfar och övriga personer vi inte trodde skulle kunna hantera det. Vi skulle ta hänsyn till Johanna; hon ville det, hon skrev så i brevet.”

Det ligger en stor skam i att må psykiskt dåligt och det är ofta den skammen som gör att folk inte vågar prata om det. Men ingen kommer att dö för att du vågar göra det, snarare tvärtom, berättar Johan. Vågar du fråga och tar dig tid och mod att lyssna till svaret kan du göra skillnad. Det behöver inte alltid vara en psykolog, det kan räcka med en person som denne litar på. Att tiga kommer inte att göra någon skillnad alls.

Johan visade också statistik på bland annat att fyra av tio sjukskrivningar idag beror på psykisk ohälsa och att självmord är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland unga mellan 15-24 år och bland män i åldern 15-44 år.

Johan genomförde en mycket viktig föreläsning som inte lämnade någon oberörd.

 

På Hjälp för barn och unga med psykisk ohälsa kan du läsa mer om olika anledningar till att må dåligt och få tips om vart du kan vända dig för att få hjälp.

Mer aktuell information