Bronsmedalj i VM till Hedvig Lindahl från Marmorbyn!

Publicerad: 2019-07-07

Hedvig Lindahl är nu förevigad i sten på plats i Marmorbyn utanför bygdegården på Gropptorpsvägen 1. Den 6/7-2019 spelade Sveriges damfotbollslag hem bronsmedalj i VM mot England. Matchen slutade 2-1 till Sverige.

För första gången hyllas nu fyra kvinnliga fotbollsspelare i Sverige med varsin personidentisk avbild i cement i skala 1:1. Avbilderna är en del av initiativet Football Forevher som Coca-Cola tillsammans med Svenska Fotbollförbundet startat för att öka synligheten för damfotbollsspelare. Syftet med initiativet är att påverka attityder och öka intresset för damfotboll. Spelarna som avbildats är VM-aktuella landslagsspelarna Kosovare Asllani, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Caroline Seger. Avbilderna kommer att synas på olika platser runtom i Sverige under sommaren.

– Det är platsen som format mig allra mest och jag vill ge tillbaks till den orten. Alla människor i Marmorbyn förtjänar att den här avbilden står där under hela VM. För det var det absolut bästa stället man någonsin kunnat växa upp på, sa Hedvig Lindahl till Radiosporten när det klargjordes var statyn skulle stå.

De fyra avbilderna visades för första gången utanför Gamla Ullevi den 31 maj, när Sverige mötte Sydkorea i VM-genrepet. Därefter åker de på en turné genom Sverige, med bland annat stopp i respektive spelares hemkommun.

Målsättningen med Football Forevher är att öka synligheten för damspelare och därmed påverka attityder och intresset för damfotboll. En viktig faktor för att bidra till ett jämställt fotbollssverige är ökad synlighet.

– Vi behöver se fler kvinnliga fotbollsspelare hyllas och ta plats som idrottsstjärnor. Vi är mitt inne i en positiv förändring och genom att arbeta tillsammans för ett jämställt fotbollssverige kan vi påverka bilden av, och intresset för, damfotbollen. Det känns stort att jag är en av fotbollsspelarna som nu avbildats och jag är väldigt stolt över att vara en del av Football Forevher, säger Caroline Seger, fotbollsstjärna och lagkapten för svenska landslaget.

Många kvinnliga fotbollsspelare håller världsklass i sin idrott, men är ofta mer eller mindre okända för allmänheten. En förklaring till det är bristen på stjärnstatus och synlighet för damfotbollsspelare; om kvinnor aldrig syns eller marknadsförs som stjärnor kommer de heller aldrig uppfattas som stjärnor. Inför sommarens VM har Coca-Cola tillsammans med Svenska Fotbollförbundet tagit fram fyra avbilder av kvinnliga spelare för att uppmärksamma damlandslaget och öka synligheten för spelarna.

Hedvig började spela fotboll vid fyra års ålder i Gropptorps IF i Marmorbyn och har en samling priser så som:
– Diamantbollen 2015 och 2016
– Årets målvakt 2004, 2005, 2009, 2014, 2015, 2016 och 2017.

Efter världsmästerskapen i fotboll kommer avbilderna att ställas på Coca-Colas kontor i Jordbro.

Mer aktuell information