Företagsklimatet i Vingåkersbygden fortsätter kliva uppåt

Publicerad: 2022-09-28

Vingåkers kommuns företagsklimat fortsätter kliva uppåt i Svenskt Näringslivs årliga ranking och landar nu på plats 116 vilket är 4:e bäst i Sörmland efter Trosa, Strängnäs och Katrineholm och den bästa rankingplatsen på 15 år.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Dessa räknas samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

2022 års enkätundersökning pågick mellan den 3 januari och 31 mars. I Vingåkers kommun har 81 företag svarat på enkäten. Den viktigaste frågan i enkäten är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen. Rankingresultatet ligger högre än vad det gjort sedan 2007 i Vingåkers kommun och ligger högre än snittet både i Sverige och Södermanland.

Vingåker är bättre jämfört med Sverige på 11/15 punkter men områdena ”Sammanfattande omdöme”, ”Tjänstemännens attityder”, ”Information till företagen” och ”Dialogen med kommunens beslutsfattare” sticker ut extra mycket.
– Det är vi stolta över och måste betyda att vi har en nära dialog med vårt näringsliv, säger Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun.

2020 fick Vingåkers kommun utmärkelsen ”Årets Raket” då Vingåker var den kommun i landet som förbättrade sitt företagsklimat mest. I år klättrar Vingåker ytterligare 28 placeringar och landar på plats 116.
– Det är superkul att se att vi fortsätter uppåt i rankingen. Det är ett fint kvitto på arbetet vi gör i kommunen som är kopplat till vårt näringsliv. Men mycket vill ha mer, nu vill jag såklart att vi ska knäcka 100-spärren, avslutar Susanna.

Ta del av enkät och resultat i sin helhet på foretagsklimat.se


Om rankingen
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2022 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2022 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Mer aktuell information