HVB Fenix 10 år

Publicerad: 2021-02-09

Den 14 februari 2011 samlades tio entusiastiska personer på Hjortgränd 2. Det var deras första arbetsdag på HVB (Hem för vård eller boende) för ensamkommande flyktingbarn. Då fanns inte något namn på verksamheten, namnet ”Fenix” hittade de tillsammans under den första arbetsveckan. Det var starten på en spännande och mycket givande resa.

Efter två veckor kom de första ungdomarna. När verksamheten var som störst 2016 bestod den av cirka 80 ungdomar och 65 personal. Efterhand skapades Fenix center som blivit Atlas, Pegasus, Orion och Väduren. Många anställda har kommit till verksamheten under de tio år som gått. De första tio personerna satte upp en hög ribba för ett pedagogiskt arbete med hög kvalité. Gruppen bestämde sig för att arbeta med konsekvenspedagogiskt förhållningssätt och har erbjudit ungdomarna vägledning under de första åren i vårt land. Gruppen har haft visionen att vara det bästa boendet för ensamkommande i landet och nu, efter tio år, kan man säga – de lyckades leva upp till det!

Många av ungdomarna hittade den rätta vägen i livet, flera stannade kvar i kommunen och arbetar idag inom vård och omsorg och i skola. Många flyttade till större städer men hör av sig då och då i längtan till en gemensam hemkommun. Livet går vidare och idag är verksamheten förvandlad till en resurs även för andra ungdomar i kommunen.

Mer aktuell information